Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени. Това зави пред bTV вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той увери, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.

Социалният министър отрече да има риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета. Той подчерта, че направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021.

По думи на Донев с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе в сила преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

Решено на трети ден: Три месеца по 120 лв. и преизчисляване на пенсиите от 25 декември

Решено на трети ден: Три месеца по 120 лв. и преизчисляване на пенсиите от 25 декември

БСП обвини, че се следва приказката "тати ще ти купи колело, ама друг път"

"Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните", обясни министърът.

По отношение на критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, Донев заяви, че те са влезли в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако е било сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Новите пенсии през януари ще са с добавка за шест дни по новата формула

Новите пенсии през януари ще са с добавка за шест дни по новата формула

Избраната дата за вдигане на пенсиите - 25 декември, била странна

По негови думи пенсиите на 24 000 души са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност. Р

Социалният министър посочи, че още от октомври работещите жени в майчинство ще получат увеличението за втората година, като промяната ще залегне трайно, а няма да бъде само до края на годината.

Донев съобщи и че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката 60/40, а парите за август предстои да се преведат. Очакванията са добавката да остане в сила поне до края на годината.

Решението за пенсиите - капан за следващите правителства

Решението за пенсиите - капан за следващите правителства

Инфлацията тепърва идва, предупред Иван Нейков