Решението за пенсиите е капан за следващото или следващите правителства. Това е мнението на бившия социален министър и директор на Балкански институт по труда и социалната политикаИван Нейков. С решенията, взети от Народното събрание, миналата седмица за помощта от 120 лв. и индексация на пенсиите от 25 декември, се увеличава зависимостта на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на НОИ от държавния бюджет. И преди последното решение около 50% на НОИ идва от централния бюджет, сега този процент ще се увеличи. Това неминуемо ще доведе до нужда от преосмисляне на политиката по доходите, предупреди Нейков. Задна скорост при пенсиите няма и решението на следващите правителства са две възможни - или се вдигат данъците или се формира нова политика по доходите с елемента на вдигане на пенсионната възраст.

Странно е решението за вдигането на пенсиите, според Симеон Дянков

Странно е решението за вдигането на пенсиите, според Симеон Дянков

Бюджетът за 2021 г. задава параметрите на следващия бюджет - за 2022 г.

Иван Нейков отново разкритикува даването на добавки към пенсиите от 50 лв., а сега вече и от 120 лв. за трите месеца до края на годината, особено на фона на това, че тази добавка, започнала като инцидентна, се е превърнала в трайна, почти постоянна.

Това не е пенсия, това е помощ от типа на социалното подпомагане, но при социалното подпомагане целта е максимална справедливост - да се подпомага този, който има нужда. При нас тази помощ се дава на всеки пенсионер, независимо дали той има или няма нужда. От това размиване страда цялата система, тъй като ерозира доверието на хората в социалното осигуряване, тъй като съвсем се разкъсва връзката между пенсията и това, което е внасяно като осигуровки.

Финансисти не разбират фарса в парламента

Финансисти не разбират фарса в парламента

Неизбежно е вдигането на данъци и осигуровки, предупреди Иван Нейков

Иначе Иван Нейков предупреди за продължителна инфлация. Мерител за него е инфлацията в Германия, която отчита най-високата си инфлация за последните 25 години. Там като стане нещо, чакай го при нас - икономиките ни са до толкова обвързани. България обаче стои относително добре на фона на останалите страни, тъй като продължава да изпитва добрия ценови ефект от това, че над 90% от жилищата са частна собственост.