Оставките (на тримата министри - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, б.р.) не са решение, а бягство от отговорност. Това заяви президентът Румен Радев в своето Обръщение към нацията по повод началото на новия политически сезон.

Авторитаризмът не е бъдещето на България, категоричен е държавният глава. Отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се концентрира върху проблемите на обществото.
През изминалия сезон многократно посочвах несправедливостта и корупцията като основни проблеми. Те са рожби на злоупотребите на малцина. Имат одобрение на малцинството, без него те не могат да тероризират мнозинството, каза Радев.

Изявлението си държавният глава започна с примери за последните криви - срива на Търговския регистър и фалита на застрахователя "Олимпик". Според Румен Радев това не са просто инциденти, а пробиви в държавността.

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има
Обновена

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има

Няма загубени или манипулирани данни от Търговския регистър, увери вицепремиерът

Онези, които не върнат своята част от отговорността, обременяват останалите. Българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване. Като президент ще вложа силите си в отстояване на българската демокрация, каза държавният глава.

Президентът Румен Радев обеща отстояване на българската демокрация в диалог и сътрудничество с хората, както и развитие и извеждане на страната в нови перспективи. Такова обръщение към обществото направи държавният глава по повод началото на новия политически сезон, който започва на 4 септември от 13:00 ч.

Президентът изрази надежда новият политически сезон да бъде месеци на по-добри политически и граждански усилия. По думите му онези, които не поемат своята част от отговорността, обременяват с нея всички останали. Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване.

"Известно е, че дори да се обърне гръб на политиката, тя се отвръща към вас. През август месец българският бизнес преживя срив на Търговския регистър, а 200 000 сънародници загубиха застраховките си, което е пробив в държавността. Законността и прозрачността са предусловия за всеки един инвеститор. Чудно ли е тогава, че продължава сривът на чуждестранните инвестиции", изтъкна в словото си президентът Румен Радев.

Държавният глава припомни, че по време на стария политически сезон е наложил вето на Закона за приватизация, но по думите му подобни лобистки текстовете ерозират доверието в Народното събрание и управляващите.

Президентът изрази съжаление, че България се управлява повече от телевизиите, отколкото от институциите.

"Скалъпени интриги в медиите засенчват истината пред обществото. Бедността, несправедливостта, демографската криза и беззаконието - страната се нуждае от идеи, а се дава в скандали. Оставките на са решение, а бягство от реалната отговорност", изтъкна президентът Румен Радев и посочи, че проблемът на държавата не е персонален, а системен.

Отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото. Гражданите очакват ускорено изграждана на алтернатива на сегашното управление. Несправедливостта и корупцията са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството, защото без него, те не могат да парализират обществото ни, каза още в словото си той.

Припомняме, повод за оставките на тримата министри е станалата на 25 август следобед катастрофира на автобус с екскурзианти на пътя край Своге. При катастрофата загинаха общо 17 души, а лекарите все още се борят за живота на четирима други.

Ремонтирали фаталния път с почти €23 млн. без ДДС
Обновена

Ремонтирали фаталния път с почти €23 млн. без ДДС

Ден преди катастрофата е имало запитване към регионалния министър

При разследването за причините за инцидента стана ясно, че асфалтът в този участък от пътя е бил некачествен. Ден по-рано от неправителствена организация бяха публикували становище, в което и снимков материал показваше точно това.