Президентът Румен Радев събра на работна среща министър-председателя Гълъб Донев, заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и ръководителите на службите за сигурност.

Целта на срещата е обсъждане на ефективната охрана на границата, тъй като от нея, като външна европейска граница, зависи както сигурността на българските граждани, така и ускоряването на европейската интеграция на България.

Пред ръководителите на службите и премиера държавният глава е подчертал, че за първи път страната ни има ясен срок за присъединяване към Шенгенското пространство, което ще се случи най-късно през октомври 2023 г. Този процес може и трябва да бъде ускорен, иска държавният глава. Припомняме, че първоначално държавният глава Румен Радев обвиняваше Нидерландия, че ни спирала по вътрешно политически причини, после обяви, че е пролетта на 2023 г. вече трябва да ни приемат в Шенген, докато миналата седмица вече премести срока за октомври следващата година. Тогава той поясни, че за целта е ключово през януари НС да приеме два важни закона - за отговорността на главния прокурор и антикорупционния закон.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

Австрия и Нидерландия блокираха решението за нас

По време на срещата са били откроени мерки за засилване на партньорството между отговорните институции за охраната на българските граници със службите за сигурност на съседните страни и борбата с престъпленията, свързани с незаконната миграция, подобряване на координацията между българските институциите, противодействащи на престъпността, за разкриване на мрежите и каналите за транспорт на нелегални мигранти на територията на страната, както и за подобряване на техническото наблюдение на външните европейски граници за България и подобряването на екипировката и оборудването на българските гранични полицаи.

Румен Радев поиска от Марк Рюте европейска солидарност, а не цинизъм

Румен Радев поиска от Марк Рюте европейска солидарност, а не цинизъм

Президентът на България пусна остър пост във "Фейсбук" срещу премиера на Нидерландия