"Не трябва да се допуска политизиране на вероизповеданието." Това заяви президентът Румен Радев на среща с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

По думите му регламентирането на дейността на вероизповеданията в страната трябва да доведе до създаването на стабилна социална среда за духовниците.

На срещата беше подчертано, че за да не се допускат влияния в дейността на традиционните вероизповедания у нас, много важна стъпка е българската държава да поеме заплатите на духовенството. 

"Изготвянето на законопроектите за дейността на вероизповеданията в България следва да бъде в конструктивен диалог с представителите на традиционните религиозни общности", разясни Радев.

Мустафа Хаджи подчерта, че Главното мюфтийство и Българската православна църква споделят общи позиции в този диалог.

"За нас е от изключително значение да имаме връзка с държавните институции при решаването на тези въпроси", допълни той.

По време на срещата държавният глава изрази подкрепата си за дейността на Главното мюфтийство да се развива на основата на собствените си традиции.

Президентът изтъкна, че обучението на мюсюлманските духовници трябва да бъде в собствена материална база в съответствие с установените у нас образователни стандарти.