Служебният кабинет има амбицията да бъде "кабинет на демократичното единодействие". В него влизат хора от левицата, центъра, десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди.

С тези думи президентът Румен Радев в Гербовата зала на президентската институция официално представи на структурата и състава на служебното правителство, което встъпва от длъжност днес. Церемонията започна с химна на Република България.

"Служебното правителство ще управлява България до съставянето на ново правителство, което надявам се да бъде излъчено от 46-то Народно събрание след насрочените от мен предсрочни избори на 11 юли."

Много емоции беляза 45-тия парламент и той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него много очаквания, възроди се духът на парламентаризма, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел, посочи Радев.

Парламентът обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността, което ще е урок за партиите в новата предизборна кампания, изтъкна президентът.

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Стефан Янев ще работи да възстанови загубеното доверие към институциите

Служебният кабинет доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-то НС - че е възможно демократи, от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България, подчерта държавният глава. Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, каза Радев.

Той остава убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността и закона. Радев вярва, че демократичното взаимодействие ще изведе страната по пътя към демократична, достойна и просперираща България. Предстоят ни тежки месеци, заварваме тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото, предупреди Радев.

Борисов на тръгване предупреди за машинното гласуване

Борисов на тръгване предупреди за машинното гласуване

Отново разкритикува, че не е създадено редовно правителство

Пред служебния кабинет предстоят важни задачи - функционирането на държавата, провеждането на честни избори, обявявайки война на купения вот, да се разкрие истинската картина на състоянието на държавата, да се даде увереност на хората, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе актуализация на бюджета, остави без подкрепа пенсионерите и бизнеса, изтъкна Радев.

Той настоя служебният кабинет да покаже, че грижата за хората е най-важният приоритет - да въведат ред в хаоса с ваксинациите и да се вземе тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост. Радев настоя служебният кабинет да отчете множество рационални предложения в този план.

Румен Радев поздрави служебния кабинет за куража да поемат отговорност. Държавният глава вярва в подкрепата на хората и обществото, показало, че не иска да живее в старите модели. В тази ситуация управлението изисква лидерство, отдаденост и професионализъм, подчерта президентът.

Стефан Янев оглави служебното правителство на Румен Радев

Стефан Янев оглави служебното правителство на Румен Радев

Изборите официално ще са на 11 юли