Русия, в отговор на експулсирането на нейни дипломати от България, обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата. Това обявиха от руското външно министерство в изявление, съобщават руските медии.

България гони още двама служители на посолството на Русия

България гони още двама служители на посолството на Русия

Те имат 72 часа да напуснат страната

"На 20 април посланикът на България Атанас Кръстин беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, в която се обявяват за персона нон грата първият секретар консулската служба на българското посолство в Русия Панайотов, и първият секретар на службата за търговски и икономически въпроси на българското посолство в Русия Христозов. На тези служители беше наредено да напуснат територията на Русия в рамките на 72 часа", се уточнява в изявлението на руското външно ведомство.

Този ход на Русия е предприет като отговор на "немотивираното решение на България да обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата", отбелязаха още от руското външното министерство.

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

Разследването е по чл. 104 и по чл. 109 от НК

Действията на руските власти са в отговор на експулсирането на двама руски дипломати от София на 22 март, когато българското външно министерство ги обяви за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. 

По-късно от българското външно министерство (МВнР) посочиха, че причината за стъпката на Русия са действията на МВнР, което на 22 март 2021 г. обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция, а именно - шпионаж, както по-рано същия ден бяха обявили от ДАНС и прокуратурата. На днешната среща не са били изтъкнати други причини за действията на руските власти, уточниха от българското външно ведомство.