До момента имаме щастието да нямаме паднали ракети и бомби на българска територия заради войната в Украйна въпреки открития дрон с бомба край брега на Тюленово. Това заяви военният министър Тодор Тагарев по време на откриването на международна конференция на тема "Спечелване на мира в Украйна". Конференцията бе открита от председателя на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

По думите му независимо от това как ще продължи войната в Украйна, ще се види едно или друго развитие в средата за сигурност и различни изисквания към системата ни за сигурност. Русия носи значителни рискове за целия евроатлантически регион, посочи Тагарев и добави, че и към настоящия момент руската заплаха остава най-значителната за сигурността в региона.

Даваме ракети С-300 на Украйна, но само дефектни

Даваме ракети С-300 на Украйна, но само дефектни

Комисията по отбрана прие предоставянето на допълнителната военна помощ за Киев

Тагарев изтъкна, че ситуацията, в която се работи, става доста сложна и заради хибридните атаки от страна на Русия. От началото на войните в бивша Югославия не може да бъде намерено трайно решение на проблемите на сигурността, отчете военният министър. Руската пропаганда е проникнала дълбоко в обществените настроения в България, добави той.

Виждането на българското правителство за войната в Украйна е, че стабилен мир в региона може да има тогава, когато помогнем на Украйна и тя успее да възстанови териториалната си цялост и суверенитет, признат от международната общност, акцентира военният министър. Дори да има възстановяване на териториалната цялост на Украйна, отново не може да се очаква прекратяване на агресията на Русия, допълни той.

"България оказва всестранна помощ на Украйна и ще продължим да го правим по възможностите си дотогава, докогато е необходимо", увери Тагарев и предупреди, че агресията на Русия разбива основите на международната система за сигурност.

България ще отговори на продължаващите руски учения в Черно море

България ще отговори на продължаващите руски учения в Черно море

Ученията ще продължат поне до края на септември

Тодор Тагарев коментира, освен войната в Украйна, и войната в Израел с предупреждение, че има вероятност за ескалация. Тези събития мога да доведат до нарастване на миграционния натиск в България и напрежение между различните етнически групи. Към момента вероятността за това е малка, но правителството наблюдава внимателно обстановката. Имаме готовност да усилим реакцията тогава, когато се наложи, категоричен бе военният министър.

Тагарев подчерта, че най-важната гаранция за сигурността на България е, че работи със съюзниците си в НАТО. Работи се и по стартирането на противоминна операция в Черно море. Всичко това ще допринесе за по-високата сигурност у нас, както и за износа на зърно от Украйна, което е важно не само за украинската държава, но и за изхранването на света, каза още Тагарев.