ГЕРБ със серия действия суспендира конституцията, алармираха от РЗС.

В България тече процес на подмяна на основни конституционни ценности и принципи, категорични са представителите на РЗС.
Те са информирали за това представители на посолствата на Полша, Холандия, Норвегия, Германия, Израел и Франция, съобщи след срещата с дипломатите Яне Янев.

По думите на Атанас Семов особено смущаващи действия на правителството са грубото потъпкване на основни човешки права, демонстриране на показност от полицейски операции, опит за подмяна на правовия ред с извънредни съдилища.

Това е опит за подмяна на конституционния ред, основаващ се на извънредно законодателство и извънредни съдилища, подчерта Семов.
Той заяви, че РЗС категорично се противопоставя на такъв нов механизъм на правораздаване и изтъкна, че в момента в съдебната система царят страх и несигурност.

По думите на Емил Василев в ход е пълзящ процес на суспедиране на конституцията, който поставя в опасност демокрацията. Василев визира промените в НПК, лансирането на извънредни съдилища и подготвяния в дъблока тайна проект за промени в Закона за съдебната власт.

Той уточни, че въпросният таен законопроект предвиждал социалните служби да правят оценка на моралните качества на магистратите.

Лидерът на РЗС Яне Янев съобщи, че са събрани необходимите подписи за изслушване на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков в парламентарната бюджетна комисия за водената от тях икономическа политика и антикризисните мерки.

Искането на РЗС вече е внесено в парламента. Янев изтъкна, че антикризисните мерки на правителството са неубедителни.

За 47 от тях би следвало да има законодателни инициативи, но проверка на РЗС в деловодствата на институциите показвала, че няма подготвени промени в съответните закони.