С 25 млн. лв. от оперативна програма „Региони в растеж” пътят Пловдив – Асеновград ще бъде реконструиран в четирилентов.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че ако няма обжалване, изпълнител може да бъде избран още през месец октомври т.г. и реализацията на проекта да започне максимално бързо.

Освен тези средства по линия на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ има осигурено финансиране, благодарение на което в момента пътят Асеновград – Смолян се рехабилитира. Осигурени са средства, с които се работи по тунелите и полутунелите, правят се обрушвания на скатовете на всички критични места, за да бъдат предотвратени свличанията

Трасето осигурява единствения достъп до Смолян и региона. Затова и предвид важността му е осигурен този допълнителен ресурс от над 20 млн. лв., особено за района на Бачково.

Очаква се дейностите да бъдат завършени до края на този строителен сезон, преди зимния период.

След тази инвестиция, съгласно гаранционните срокове, изпълнителят ще поддържа трасето за период от 5 години. Той ще трябва да коригира и да изпълнява допълващи мерки за сериозните свлачища, които са в този район, информира Лиляна Павлова и допълни, че предвид структурата на скалата те са нормални и естествени.

Регионалният министър съобщи, че се прави прединвестиционно проучване и е възложено в дългосрочен аспект да се проучи какви са възможностите за трета лента и уширяване на пътя в бъдеще.

По линия на оперативната програма в Южен централен район ще бъде финансирана рехабилитацията и на трасетата Чирпан – Симеоновград, Стойките – Широка лъка – Михалково – Кричим, Кърджали – Мост – Манастир и Полски градец – Тополовград, информира още Лиляна Павлова.