ДСБ готви управленска програма за 2017 година. Основните проблеми пред страната са бедност, несигурност и корупция. Тази позиция изрази лидерът на партията Радан Кънев на брифинг в Народното събрание. МВР и службите са виновни за несигурността и корупцията. Законово се закрепило статуквото в сектор "Сигурност", смятат от ДСБ.

Според Атанас Атанасов правителството продължило политиката на хронично недофинансиране.

Премиерът Борисов изолирал ресорните министри от вземането на конкретни кадрови и оперативни решения. Не се прилагало конкурсното начало за израстване в кариерата, което демотивирало честните и почтени хора в сектор "Сигурност". Така, по думите на Атанасов, системата за сигурност била приспана. Той вижда още отказ от образуване на дела за каналджийството и трафика на хора. Каналджийството процъфтява.

Премиерът създаде условия за размиване на границата между изпълнителната власт и прокуратурата. Министър-председателят и главният прокурор възпроизведоха организация на работа, напомняща стереотипите от времето преди 1989 г., изтъкна депутатът. Спецслужбите ни не противодействали ефективно на агресивните активни мероприятия на чужди специални служби на българска територия. Сектор "Сигурност" се управлявал с кадрова търговия.

Олигархията си имала свои хора в службите, които да прикриват дейността й. За пример Атанасов посочи заместник-председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Недялко Недялков, който бил на този пост по времето на Владимир Писанчев. Атакува и ръководството на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов, когото неведнъж напада заради кадровата политика в службата за подслушване.

Бойко Борисов се нарича покровителят на кадрите на БСП и ДПС, обобщи Радан Кънев.