Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България Георги Първанов, премиерът Станишев, министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на Генералният щаб ген. Златан Стойков, висши военни и военни аташета от чужди посолства присъстваха на панихидата за Архангелова задушница в Централните софийски гробища.

Днес се почитат и загиналите за освобождението на България военни. Знеполският митрополит Йоан отслужи панихидата, съобщава БНР.

„Днес е Архангелска задушница, когато светата църква прави молитвен помен за всички свои починали чеда. С дълбока признателност, застанали на това място на покоя, извършихме панихида за падналите български воини. Нашата признателност към българското войнство е толкова голяма, че наш дълг - морален, православен, християнски и духовен, е молитвено да поменем всички воини, паднали за освобождението на скъпата ни родина", каза митрополит Йоан.

След църковния ритуал министърът на отбраната Николай Цонев обяви, че в бюджета за следващата година за отделени и средства за възстановяване на военни паметници и костници, които се намират на територията на България.

„От началото на следващата година ние ще стартираме една нова програма за всички паметници, които се намират на територията на страната да бъдат възстановени. Има много питания от много кметове за възстановяване на паметниците в определени населени места. На първия етап, това, което ние сме направили - има министерска заповед, с която всички паметници - военни, са разпределени на войсковите части, в чиито регион се намират, с цел поддържането и съхранението на първи етап", заяви министър Цонев.