Тези, които до такава степен се бяха вманиачили относно подслушванията, че се слушаха помежду си, да повдигат темата сигурност, е трудно разбираемо.
С тези думи министърът на отбраната Ангел Найденов откри „министерската атака" срещу аргументите на ГЕРБ за днешния, трети по ред, вот на недоверие.

Разбирайки за темата на вота, доста се чудих защо точно тя е избрана, и то от гледна точка на вътрешна сигурност и обществен ред. Питах се и продължавам да се питам кое е това толкова сериозно събитие, което е накарало ГЕРБ да внесе вот за сектор сигурност.
Питах се дали няма нещо фрапиращо за подслушванията по наше време, продължи с реториката Найденов, като обърна внимание, че службите при ГЕРБ са били „гигантско ухо" и за това се ползвали десетки милиони. Според него МВР било използвано като инструмент за отнемане на бизнес и за натиск над конкуренти на близки до предишната власт фирми.

Живи са спомените от студиата „МВР пикчърс", подигра се Найденов на опозицията за показните силови акции на служители на реда по времето на Цветан  Цветанов.
Търсих сред мотивите някакви сериозни аргументи, конкретна причина и предложения. Нищо от това не се открива, продължи министърът.

Компенсаторна акция е според него днешното деяние на опозицията. По думите му поведението на ГЕРБ граничи с „онзи, който настъпва мотиката". Управлението, което е допуснало най-сериозен пробив в сигурността и атентат у нас, да иска вот за сигурност, според Найденов е неприемливо.

Найденов изтъкна, че от началото на хуманитарната криза в Сирия през май 2011 г. до началото на 2013 г. военното разузнаване е изпратило 32 материала, сочещи рисковете и информиращо МВР и МО за това какво може да се очаква. Нищо не е последвало от това, не са създадени нови места за убежища и администрацията не е била подготвена, обществото не е било информирано, по думите на министъра. Според него това е по вина на ГЕРБ и не може да бъде използвано като мотив срещу това правителство.

Найденов намери и свое обяснение за това защо от ГЕРБ не са засегнали отбраната в аргументите си за сектора сигурност. Според него и там има провал с дългогодишни последици и това също е по вина на бившите управляващи. Как ще повдигаш темата при  приземена авиация, униформи втора употреба за военнослужещите, слепи и глухи бойни кораби и замръзнали бойни машини, възмути се шефът на МО. По думите му хаосът в сектора е пълен, само в МО има 200 трудови договора, които са невалидни.

Вотът е не просто неуместен, той е несъстоятелен. Издава повърхностно отношение към тази проблематика и да несериозен подход към сектора. С тези думи Найденов обобщи „разрушителната си критика" спрямо опозицията.