Военен авиатор ще участва в дейността на центъра за специални операции в град Задар, Хърватия. Наши авиационни екипажи ще водят периодично специализирана подготовка.

Това е практическото измерение на одобрения от Министерския съвет Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Хърватия, Унгария и Словения относно създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции в град Задар, Хърватия. Информацията е от Министерския съвет.

Столтенберг: Нужно е увеличение на разходите за защита на страните от НАТО

Столтенберг: Нужно е увеличение на разходите за защита на страните от НАТО

Настоящата световна ситуация го налага

Меморандумът е подписан на 4 октомври 2018 г. в Брюксел по време на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

От правителството предлагат на парламента да ратифицира предложения меморандум за създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции.

С меморандума се одобрява изграждането на център за обща подготовка на авиационните формирования за специални операции на четирите държави. Той ще оптимизира разходите за обучение и подготовка на авиационните екипажи и ще унифицира подготовката съгласно стандартите на НАТО.