Искането за референдум за RDF инсталацията влезе в съда.

Надявам се българският съд да бъде безпристрастен, заяви общинският съветник Симеон Славчев.

Вчера вносителите на доклада за референдум за завода за изгаряне на отпадъци в столицата внесоха жалба в Административния съд на София. Това се случи, след като Столичният общински съвет отхвърли предложението да има допитване до гражданите за инсталацията.

Първи за референдум настояха от "Политическа група 5", като идеята беше подкрепена от 15 общински съветници от целия опозиционен спектър в Столичния общински съвет.

Общинари атакуват решението за изгаряне на RDF гориво в ТЕЦ София

Общинари атакуват решението за изгаряне на RDF гориво в ТЕЦ София

Искат това да става на територията на завода за боклук в с. Яна

Предвижда се референдумът да съдържа три въпроса:

  1. Съгласни ли сте Столичната община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем, за изграждане на инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци?
  2. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. "История Славянобългарска", на територията на ТЕЦ- София?
  3. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци, в местността "Садината" до село Яна?

Според петнадесетте общински съветници разширителното тълкуване при извършване на преценката за законосъобразност на предложените въпроси противоречи на целта на закона. Те настояват, че столичани също трябва да изразят мнението си относно инсталацията.

Мнозинството в СОС не чу критиките и ще гори боклук край Централна гара

Мнозинството в СОС не чу критиките и ще гори боклук край Централна гара

Група5 си сложи противогази в залата

Общинските съветници смятат, че Столичният общински съвет погрешно е определил искането на референдум като незаконосъобразно. Те не са съгласни и с твърденията на Съвета, че гражданите не могат да определят друго място за завода за изгаряне, както и че предметът на референдума засяга бюджета на Столичната община, поради което не може да бъде решаван с публично допитване.