Emaxpress, архив news.bg
Съкратеният персонал от малките болници да се пренасочи към СПА центрове.

Тази авангардна идея лансира социалният министър Тотю Младенов, който откри „Европейския ден на труда 2010".

Инициативата представя български и чуждестранни работодатели и възможността наши работници да работят в страните членки на ЕС.

На щанда на Великобритания прави впечатление, че се предлага работа за български фармацевти с годишна работна заплата от 33 500 британски лири.
Подобно, и по-високо, е възнаграждението в Обединеното кралство за лекари и медицински специалисти.

На въпрос при тази конкуренция няма ли опасност България да загуби медицински персонал министър Младенов отговори:
„Щом искаме да сме в ЕС, това е свободно движение на хора. А що се отнася до липсата на квалифициран персонал в лекарското съсловие, то те трябва да се размърдат малко".

 

Станишев:
Младенов да се извини за арогантното си изказване.
                               Още...

Ще им предоставим всички възможности за обучение и квалификация от европейските социални фондове, за да може тези хора да останат да работят тук, а не да ходят в чужбина, коментира още Тотю Младенов.

Според министъра дългосрочните предизвикателства пред ЕС са демографските промени, основно застаряване на населението, глобализацията и климатичните промени.

Свободното движение на работници е една от основните свободи на ЕС, подчерта Тотю Младенов.

Нивото на безработица в цяла Европа ще се покачва през тази година, заяви още той.

Младенов подчерта, че за първото тримесечие на 2010 средното ниво на безработица у нас е около 10,2%. Това което сме заложили в макрорамката за 2010 за средно ниво на безработица е 11,4%, посочи той.

По думите на социалния министър очакваното ниво на безработицата към края на година 12,8%. Социалното министерство предприема редица мерки за квалификация и преквалификация на кадрите, предприемат се и мерки за допълнителна заетост и оказване на помощ на работниците на половин работен ден.

Ние следим нивото на безработицата всяка седмица, посочи Тотю Младенов. Той дори подчерта, че безработицата за първите 5 дни на март е с 280 души по-малко спрямо края на февруари. „Аз смятам, че това е един добър знак", каза Тотю Младенов.

„Няма нужда да бъдат плашени хората, те имат нужда да им се представят реални възможности", заяви министърът на труда. Тотю Младенов обаче призна, че ситуацията в малките общини е много тежка.