Бих посъветвал днешните депутати да мислят за България преди всичко. Това заяви Симеон Сакскобургготски след освещаването на дворцовия параклис в двореца "Врана", съобщава БНТ.

Относно политическата ситуация у нас и предстоящите трети парламентарни избори той подчерта, че е нормално след избори да има правителство. Той изрази надежда, че както във всички други страни, ще погледнем на нещата по един прагматичен, реалистичен начин, за да бъде за добро на всички.

Сакскобургготски коментира и решението на съда в Страсбург, че Мораториумът върху царските гори е нарушил правата му и тези на неговата сестра Мария-Луиза.

Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург

Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург

Заради мораториума от 2009 г., забраняващ му да се разпорежда с имотите си

Едно нещо е да се защитава човек и да държи на правото, а друго е да съди България и никой да не си позволява такава работа, защото, ако някой е дал нещо за България, мисля, че съм аз, изтъкна той.

Бившият премиер посочи, че, "като му дойде времето", ще се произнесе за решението.

Това са 52 страници, 12 години са проверили всичко това съда в Страсбург, така че ще трябва вече да се обсъди и както самият съд предлага - 6-месечен период, за да се договорим с държавата, обясни той.

Намирам, че е много грозно след всичко, което изтърпях тези 12 години, от лишенията, които ми наложиха изцяло несправедливо, да се говорят такива работи, заяви още Сакскобургготски.

Припомняме, съдът в Страсбург реши, че мораториум върху царските имоти нарушава правата на семейство Сакскобургготски. Съдът постанови, че България трябва да заплати на жалбоподателя 5000 евро заради разходите по делото.

Съдът върна двореца "Врана" на Симеон Сакскобургготски

Съдът върна двореца "Врана" на Симеон Сакскобургготски

Държавата трябва да плати на бившия монарх и 160 000 лв. за съдебни разноски