Няма нищо лошо парламентът да установи как е взето решението от работната група за избор на нов изтребител за армията. Това каза в интервю за предаването "Събуди се" на Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той коментира, че парламентът е висшият орган в държавата и е в интерес на прозрачността една такава комисия, в която присъстват представители на всички парламентарни групи - и от управляващи и от опозиция, нещата да бъдат сложени на масата и да бъдат проверени, за да няма съмнение кое как се случват.

ГЕРБ искат парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев

ГЕРБ искат парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев

Съмнения, че служебно е дисквалифицирана офертата за американски самолети...

"Съмнения за корупция нямам, докато те не бъдат доказани и нямам право да говоря неща, които не са доказани", каза още Каракачанов.

От трите оферти, които са направени за закупуването на изтребителите, комисията одобрява две - предложението на Швеция и предложението на Италия, а предложението за F-16 отпада. Каракачанов обясни, че на базата на документите, които получава комисията от американската страна, е могла да тълкува офертата.

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Техниката и оборудването трябва да бъдат доставени до 7 години

"Парламентът е гласувал рамката - за колко години трябва да се плати, на какви вноски трябва да се плаща и какви трябва да са показателите. Гласувана е и сумата. Оттук нататък никой няма право да бяга от тези възможности. Тъй като българското правителство и до ден днешен продължава да иска да разсрочим плащането - да не е за пет години, да е за осем, а в хода на разговорите можем да ги направим 10-12 години.

Тоест една сума, която ние ще похарчим било за изтребители, било за нови кораби, било за нова бронирана машина на българската пехота, - сумите да не са за пет години. "Общата сума е 3,520 млрд.лв. Ако тази сума бъде похарчена за пет години - натоварването за бюджета ще е много по-голямо", обясни Каракачанов.

Офертата на F16 е дала предложение, в което сумите за разсрочено плащане, не са пропорционално разпределени. Министър Каракачанов коментира, че е било въпрос на експертна оценка дали не е било по-редно да се класират и трите оферти и в хода на чисто търговски разговори да се търси подобряването на тези оферти. На въпрос дали офертата F-16 може да бъде върната, Каракачанов заяви, че това може да го реши парламентът.

"Ако парламентът излезе с подобно предложение, правителството е длъжно да се съобрази", заяви военният ни министър.

Каракачанов движи модернизацията и на трите вида въоръжени сили

Каракачанов движи модернизацията и на трите вида въоръжени сили

Патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва за Борис Дрангов

Той бе категоричен, че най-важното е парите за модернизация да бъдат изхарчени ясно, прозрачно и без капка съмнение за корупция.

Каракачанов заяви, че ще настоява пред финансовия министър Владислав Горанов за 2018 г. да се предвиди и ръст на заплатите на военните.

Относно готвените полицейски протести и искания ръст на заплатите за полицаите, Каракачанов бе категоричен, че е необходим сериозен разговор със синдикатите и да се търси вариант на взаимно разбиране. "Аз смятам, че колегата Валентин Радев е достатъчно опитен и като политик, но е хубаво да се разговоря", допълни той.

Преговорите и проверката за новия изтребител може да вървят паралелно, смята Тагарев

Преговорите и проверката за новия изтребител може да вървят паралелно, смята Тагарев

Комисията би гарантирала публичност, убеден Тодор Тагарев

Припомняме, по време на служебния кабинет "Герджиков" стана ясно, че комисията във военното министерство е избрала шведския изтребител Грипен на първо място.