Не може страна, която има Ботев и Левски, да има мизерен статут, колкото и днес да изпитваме разочарование. Това заяви професор Андрей Пантев по време на официалната церемония по повод 179 годишнината от рождението на Васил Левски.

В Борисовата градина ръководството на столична община, министърът на културата Вежди Рашидов, депутатите и граждани отбелязаха годишнината пред паметника на Апостола на свободата.

В своето слово проф. Пантев отбеляза, че на този ден забравяме битовите си неудачи, това че не обичаме началника и съседа си или колегата си. „Прекланяме се искрено, а не протоколно”, подчерта професорът.

По думите му никой от героите като Левски не са проповядвали етнически или религиозна ненавист. Професор Пантев изтъкна, че саможертвата на Апостола на свободата е тиха, мъжествена, велика.

„Слава Богу, никой не портретира Левски като Робин Худ, който с гола шпага или сабя преследва паникьосаните турци”, заяви проф. Пантев. Подвигът на Левски, по думите, беше друг – „Той трябваше да постави темелите на това, което днес, често с укор, наричаме Българска държава”.

Комитетите бяха онези стълбове, върху които беше построена онази нашенска държавност, която опроверга, в известен смисъл се и изсмя, на всички предположения, че българите няма да могат да се самоуправляват и че българите за нищо не стават освен да се интересуват от цените на свинското месо на Солунската митница.

По думите на проф. Пантев нашите мъченици, революционери, герои не са искали Българска държава, защото са гладни, голи и боси. Те са имали усещането, че са наследници на едно средновековно великолепие, на една книжовна школа и на едни институции, когато се е чувало за царе дълго преди московските царе да бъдат въведени в длъжност.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви пред медиите, че Столична община подкрепя Военна академия по проекта й за паметник на Левски в двора на висшето училище. „Всичко, с което можем, участваме”, подчерта Фандъкова.