Моето предположение, че Северна Македония не иска да влезе в Европейския съюз, под претекст че България не ги пуска, се оправдава. Това заяви пред bTV проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия по въпросите на общата история.

Той бе категоричен, че Белград никога няма да пусне РСМ преди себе си в ЕС.

Топалов обаче допусна, че Сърбия също не иска да влезе в Съюза.

Той посочи, че би трябвало договорът за приятелство и добросъседство, подписан между България и Северна Македония преди четири години, все още да има тежест, защото е официален договор между две държави и ако те се отнасят сериозно към международните отношения и към бъдещето си, би трябвало документът да се зачита.

Никола Димитров: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език

Никола Димитров: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език

Според него изявлението на Ана Паула Закария не отговаряла на позицията на Португалия

Проф. Топалов изрази съжаление, че този договор не се изпълнява от Северна Македония.

Те гласуваха декларация, която почти обезсмисля договора между нашите две държави и взривява нашите бъдещи отношения, защото тя регистрира крачка назад не само в отношенията с България, но и с Гърция, отбеляза историкът.

По негови думи гръцкото общество масово вече не приема Преспанския договор и е настроено срещу него.

Той предупреди, че на Гърция ѝ трябва само един опит на Северна Македония да се върне към "антиквизацията", за да се развалят отношенията.

Професори със седем предварителни условия към РСМ, за да я подкрепи България за еврочленство

Професори със седем предварителни условия към РСМ, за да я подкрепи България за еврочленство

Настояват условията да бъдат приети от политическите сили в 46-ото НС

Припомняме, България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.