България никога вече няма да бъде сама. Ако България има проблем, всичките 27 страни членки ще застанат зад нея".

Това заяви френският президент Никола Саркози в словото си, след като получи от президента Първанов най-високото държавно отличие орден „Стара планина" 1 степен.

Великолепен е. Нямам търпение да го сложа", бяха думите на Никола Саркози в момента, когато прие отличието.

Час по-рано президентът Саркози пристигна за официалното си посещение у нас.
По традиция церемонията по посрещането бе на площада пред Паметника на незнайния войн.

В подчертано емоционален стил френският държавен глава заяви, че страните от Източна Европа сами са извоювали свободата си и настоящото си свободно развитие.

„Никой не може да ви разглежда като втора класа нация в Европа.
Ние не сме ви помогнали тогава, вие се освободихте от вашите окови сами и Европа има нужда от вас, от вашата надежда, от вашата борба за бъдещето, от енергията ви", бяха думите на Саркози в гербовата зала на „Дондуков" 2.

Френският президент посочи, че във визията му за развитието на ЕС изключително важно значение имат страните именно от Централна и Източна Европа.
„Вярвам и знам, че много ще се случи тук и занапред България е част от всичко, което съм предприел", каза Саркози.

Той допълни, че с договорите, които ще се сключат между двете страни, Франция ще предостави сигурност на България и помощ за продължаващото развитие на страната като член на Европейския съюз.
Франция иска да ви защитава, подчерта Саркози.

Във връзка с един от мотивите за връчването му на орден Стара планина - помощта за освобождаване на сестрите ни от Триполи, Саркози подчерта, че още в кандидат-президентската си кампания и преди освобождаването на медицинските сестри от Либия, той е посочил, че българките са вече и европейки, затова този проблем е не само български, но и европейски.

Саркози в София
Лекция в СУ: Би било срам да не ви приемем в Европа...10 процента от българите са от турски произход, но те нямат вина за това... 
При Станишев: Нашите български приятели са благосклонни към ядрената енергетика и ние имаме големи проекти за внедряването в България на френски ядрени технологии

„Трагедията на сестрите не е само на България, а е и трагедия на цяла Европа", каза Саркози и обясни, че в представата му за Европа, всеки член от съюза може да разчита на солидарността на останалите.

Френският президент отговори и на въпрос за отсъствието на своята съпруга, като обясни, че Сесилия Саркози е „уморена от всичкото говорене по казуса за Либия и медицинските сестри и е предпочела да остане извън това посещение".

Френският президент подчерта обаче, че не трябва да бъдат забравяни огромните заслуги, които има еврокомисарят Бенита Фереро Валднер.

От своя страна българският държавен глава заяви, след като връчи високото отличие на Саркози, че ние дължим своята голяма признателност към френския президент заради изключителния му принос за освобождаването на българските медици в Либия.

„Искаме да изчистим всякакви съмнения за други мотиви за освобождаването на българските сестри", подчерта Георги Първанов.

Той посочи още, че връчването на най-високия държавен орден на френския президент е мотивирано и от активната му роля в общоевропейски план.

Ние виждаме един от активните, силните и необходим лидери в Европейския съюз, за да станем един наистина ефективен организъм, който да разрешава проблеми.
„Радвам се, че днешните разговори не се затвориха в миналото", завърши Георги Първанов.

Програмата на посещението на френския президент у нас продължи с работен обяд в президентството, след което Никола Саркози ще произнесе лекция пред студенти от Софийския университет.