Първата стъпка по одобряването на допълнителните държавни харчове заради ковид кризата бе направена, след като Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене актуализацията на бюджета, предложен от служебното правителство.

"Изключително силно" възстановяване на производството и потреблението през последното тримесечие отчете финансовият министър Асен Василев. Подобни са очаквания на държавата и за настоящата четвърт от годината. Отчита се и значително повишение на събираемостта от страна на приходните агенции, т.е. повече свежи пари в държавната хазна.

В края на годината обаче се очаква финансов застой. "Приходната част не предвижда преизпълнение през последното тримесечие. Прогнозата ни е доста консервативна, защото очакваме тежка ковид криза, затваряне на бизнеси", посочи Василев. Ако няма такива икономически трусове, предизвикани от здравни фактори, приходите във фиска се очаква да бъдат много по-големи.

Както и по предишните 2 точки - бюджетът за здраве и този за социални разходи, от ГЕРБ гласуваха "въздържал се". Аргументът за това - допълнителните държавни харчове щели да доведат до нови дългове.

"В резултат от включването на тези допълнителни разходи ще се ограничи възможността за предприемането на редица други публични политики. Освен това ще се генерира значителен дефицит, който според мен ще мине 5% от БВП, което ще толерира и значителен по размер държавен дълг", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Повишението на пенсиите с 12% мина на първо четене в НС

Повишението на пенсиите с 12% мина на първо четене в НС

ГЕРБ с критики за увеличаване на дефицита на държавата

Няма да се стигне до ръст на дефицита, а напротив - през 2022 г. той ще бъде намален на 3%, контрира Асен Василев. И въпреки това държавата, смята той, ще има всички нужни средства да продължи политиките, въведени чрез актуализацията на тазгодишния бюджет.

БСП подкрепиха актуализацията на бюджета, но не и без забележки. По думите на финансовото острие на "столетницата" Румен Гечев държавните харчове били много консервативни с оглед ръста на икономиката в последните месеци. Не било лошо да се влезе в дефицит, като така в момента процедирали всички държави в ЕС с изключение на Дания.

"Ние правим обратното на Европа в положение на разгаряща се ковид криза. Тези допълнителни 3 милиарда представляват 3% от БВП, докато в страните от ЕС този процент е 6-8%", изтъкна Гечев.

Нинова: Изпратихме покана до ИТН, ДБ и ИБГНИ за разговори за актуализацията на бюджета

Нинова: Изпратихме покана до ИТН, ДБ и ИБГНИ за разговори за актуализацията на бюджета

България има нужда от стабилност и работещи решения

Общините са големият липсващ от настоящата актуализация на държавните харчове, подчерта на свой ред Найден Зеленогорски от "Демократична България. "Има хронични проблеми с неизплатени разходи на общините, хронични проблеми със собствените им приходи. Ще проведем сериозни разговори в групата да се направи предложение между първо и второ четене за отпускане на средства за общините, предназначени за справяне с ковид кризата", заяви депутатът. По думите му друг проблем, който следва да залегне във финансовата рамка е заплатите на дейците на културата.

Парите от Европа по линия на Плана за възстановяване и устойчивост ще дойдат до края на годината, изрази увереност още Асен Василев. Тази седмица планът бил пратен от България в Брюксел за неформални коментари. Очаква се скоро той да бъде върнат и отново внесен, този път официално, като до 1-2 месеца средствата да бъдат преведени на хазната. От служебния кабинет се надяват не те, а редовен кабинет да внесе плана в Брюксел след седмица. Ако правителство обаче не бъде излъчено, няма да се бавят да входират документа.