Институт за системни иновации в храните и виното ще се създаде към Университета по хранителни технологии - Пловдив, съобщава Министерски съвет (МС).
Институтът ще разработва, усъвършенства и прилага научни и технологични подходи за постигане на трансформация на аграрния сектор в България.
От МС изтъкват, че той ще има стратегическа роля в намирането и осигуряването на иновационни и съвременни решения за предизвикателствата и проблемите към аграрния сектор в страната, включващ частни фирми, държавни и научни институции и други организации. Ще се разработват експертни анализи, стратегии, научно-обосновани политики и други рамкови документи за осигуряване на трансформацията в земеделието чрез качествени продукти и услуги.
Предложението за откриване на Института е на ректора на Университета по хранителни технологии Галин Иванов след решение на академичния съвет на висшето училище.
Припомняме, че името на предишчния ректор на университета Пламен Моллов беше замесено в два скандала - единият от 2015 година, когато Моллов беше изпълнителен директор Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Тогава хранителната верига "Аладин Фуудс" излезе с твърдения, че БАБХ я изнудва. Основателят на компанията Аладин Харфан заяви, че БАБХ е поискала месечен рекет в размер на 10 хиляди евро, за да остави фирмата да работи на спокойствие. Премиерът по това време Бойко Борисов уволни Моллов от поста шеф на БАБХ.
През 2022 година пък тогавашният директор на БАБХ Христо Даскалов заяви, че Моллов му е предложил подкуп, за да не се проверява вноса на храни от Турция на "Капитан Андреево".
shtimpo
на 20.11.2024 в 17:06:29 #1Какви “иновации” в храните да очакваме? Че буболечките са по-здравословна храна от пържолите?