Създава се Национален механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма - Съвет за координация и сътрудничество.

Основните му задачи ще бъдат наблюдение и контрол и отчитане изпълнението на мерките за изпълнение на плановете за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма.

Освен това Министерският съвет одобри изменения и допълнения на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Депутатите приеха на първо четене Закона срещу прането на пари

Депутатите приеха на първо четене Закона срещу прането на пари

Предвижда се отбелязване в Търговския регистър при несъответствие в данните относно действителния собственик

Целта на законопроекта е повишаване на съответствието на превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма с изискванията на Международните стандарти за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и на пролиферацията (Препоръките на FATF) от 2012 г.

Въвеждат се законодателни промени, които адресират слабости в превантивното законодателство срещу прането на пари и финансирането на тероризма, установени в приетия през май 2022 г. Доклад за Република България от Пети оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа.

Разрешават се някои проблеми, установени при прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за мерките срещу финансирането на тероризма от страна на ДАНС и органите за надзор.