Правителството одобри на днешното си заседание проект за създаване на Изпълнителна агенция "Инфраструктура на електронното управление" и за приемане на устройствени правилници на новата структура и на Министерството на електронното управление (МЕУ), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Новият Устройствен правилник на МЕУ отразява измененията на нормативната уредба от м. февруари 2022 г., с които на министъра на електронното управление са прехвърлени редица функции на закритата Държавна агенция "Електронно управление", свързани с ръководенето на държавната политика за развитие на електронното управление и държавната политика за мрежова и информационна сигурност. Същевременно така се изпълнява и решение на Народното събрание за приемане на структура на Министерския съвет на Република България от 13.12.2021 г. обн. ДВ брой 106/ 2021 г., с което към МЕУ преминава дирекция "Информационни технологии" от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Депутатите закриха Агенцията по електронно управление, създадоха министерство

Депутатите закриха Агенцията по електронно управление, създадоха министерство

Управляващата четворна коалиция гласуваха „за“

Правилникът включва функциите по подпомагане изпълнението на всички правомощия на министъра на електронното управление със съответната структура и щатна численост.

За създаване на необходимите условия и ресурси за изпълнение на функциите по ефективно оперативно наблюдение и поддръжка на хоризонталните системи, споделените ресурси и инфраструктурата на електронното управление, както и за наблюдението и реакцията при инциденти с мрежовата и информационна сигурност, се създава Изпълнителна агенция "Инфраструктура на електронното управление".