Съюзът на демократичните сили обяви, че подкрепя заявеното от финансовия министър решение България да кандидатства за присъединяване към Еврозоната, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Членството в ЕС и НАТО беше каузата на СДС от създаването на партията и основен приоритет в работата на сините правителства след падането на комунистическия режим. След постигането на тази цел, ние отстоявахме последователно позицията си, че следващата важна кауза е присъединяването ни към Еврозоната. Моментът за кандидатстване е много подходящ. Известно е, че икономиката се развива циклично, а сега е в подем както в Европа, така и в България. Ако изпуснем този цикъл, следващият може да не бъде толкова благоприятен за изпълнение на критериите за присъединяване." - се казва в изявление на СДС, разпространено до медиите.

Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

ЕС дипломати и банкери коментират, че България все пак има нужда от множество реформи, за да повиши твърде ниския стандарт на живот

Посочва се, че присъединяването на България към Еврозоната е стратегическо както в политически, така и в икономически аспект.

"Членството ни в Еврозоната ще ни позиционира трайно и необратимо в Европейския съюз и ще отдалечи България от опитите да бъде поставена под икономическото и политическо влияние на Русия и пришита към оформящия се Евразийски съюз." - подчертават от синята партия.

Юнкер: България е готова да пристъпи към еврозоната

Юнкер: България е готова да пристъпи към еврозоната

Румен Радев вярва, че когато българското председателство приключи, ЕС ще е по-силен

В документа се казва още, че предимствата за България в икономически план са безспорни и те ще се усетят не само от бизнеса, но и от българските граждани.

"Бизнесът и гражданите няма да губят от разликата във валутните курсове, когато търгуват, пътуват, образоват се или получават парични средства от своите близки, работещи в ЕС. Страната ни ще има възможност да се възползва от по-евтин ресурс от Европейската централна банка и по-ниския лихвен процент, определян от нея. И това са само част от позитивните промени, които ще настъпят. Положителните ефекти трябва да се усетят още през двете години наблюдение, които са необходими, за да преценят европейските институции дали покриваме всички критерии за членство в Еврозоната. През този период стандартът на живот и доходите в България трябва да се повишат, да се гарантира финансова и икономическа стабилност, за да може страната ни да бъде приета в "клуба на богатите" държави от ЕС. Присъединяването към Еврозоната трябва да стане обща национална цел и обединителна кауза на всички политически сили, институциите, бизнеса и гражданите на България, за да се доближим реално до европейския стандарт и доходи и наистина да усетим положителния ефект от членството ни в Европейския съюз." - апелират от СДС.