Искането търговските вериги да продават хляба без печалба е ехо от социализма. Това не е дясна политика! Това е подход, характерен за плановата, но не и за пазарната икономика.

Това е позицията на Съюза на демократичните сили (СДС) за разговорите на земеделския министър Румен Порожанов с търговските вериги да не увеличават цената на хляба, който продават.

Порожанов говори с търговските вериги, за да не поскъпва хлябът

Порожанов говори с търговските вериги, за да не поскъпва хлябът

Нямало чума в стадото на баба Дора, което бе евтаназирано

Според сините, това е популистко заиграване с цената на хляба и от управляващи, и от парламентарната опозиция.
"Припомняме на управляващите, че от 30 години България не е социалистическа, комитетът по цените го няма и държавните регулации останаха в миналото, заедно с Член 1-ви и други лоши спомени от тоталитарния режим", пишат от СДС.

Мартин Димитров: По-евтиният хляб във веригите е дъмпинг за малките магазинчета

Мартин Димитров: По-евтиният хляб във веригите е дъмпинг за малките магазинчета

България не е започнала преговори за по-ниски цени на природния газ

Според сините предложението на БСП за намаляване на ДДС за хляба на 5%, няма да намали крайната му цена за потребителите. ДДС не е панацея, пишат сините и дават пример с Държавата Израел, където са най-високите цени на храните и нулева ставка на ДДС за тях.

Според сините диференцираните ДДС ставки са остро критикувани в ЕС. Според СДС различните ставки за данък добавена стойност оскъпяват административния контрол и са предпоставка за изкривяване на пазарните отношения.

Порожанов води при Борисов големите търговци да говорят за цената на хляба

Порожанов води при Борисов големите търговци да говорят за цената на хляба

Писмено споразумение би се сметнало за картелно съглашение, потвърди Порожанов

Сините признават, че в България разходите за храна са едни от най-високите - около 30% от доходите ни, но това е така, защото имаме най-ниския БВП.

От формацията призовават всички политически сили да се обединят около идеята за удвояване на БВП през следващите 10 години до 200 млрд. лв.,което ще доведе и до двойно увеличение на доходите на гражданите през 2028 г.

Без реален икономически растеж и удвояване на БВП, всякакви идеи за непазарно задържане на цените на стоките ще поставят под съмнение един от водещите принципи на ЕС - пазарната икономика.