Близо 92% от членовете на Националния съвет на СДС искат партията да се яви на следващите избори във формат коалиция от партии Реформаторски блок.
Около 8% искат формат извън коалиция от партии РБ. След заседание на Националния съвет лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви резултатите от проведената анкета сред членовете си за предпочитаната формула за явяване на изборите.

Имало много варианти за евентуално коалиране дясно-център. "Прави впечатление, че 51 членове на Националния съвет гласували за БЗНС и 52 човека за ДСБ", изтъкна Лукарски и допълни, че резултатът на доверие към БЗНС, сравнен с очаквания висок резултат за ДСБ, показва равнопоставеност.

Националният съвет на СДС е упълномощил Националния изпълнителен съвет да води преговори с всички десноцентристки партии за общо явяване на изборите в срок до 5 дни преди крайния срок за регистрация. Националният съвет е упълномощил председателя на СГС Божидар Лукарски, след решение от Националния изпълнителен съвет, да подпише споразумение за явяване на изборите.

Лукарски бе лаконичен по повод появилата се информация, че Радан Кънев е запазил в съда името Републикански блок. "Не бих искал да правя коментар, за да не развалям атмосферата с оглед на всякакви бъдещи преговори", изтъкна лидерът на СДС. Като юрист обаче той посочи, че когато регистрираш една формация, следваща партия не може да се регистрира с тази абревиатура.

По-директен в изказването си бе Костадин Марков от СДС, който допълни: "Аз го оценявам като не много почтен ход и като страх от абревиатурата РБ, с риск да взривя някои преговори."

За партията на Христо Иванов "Да България", Лукарски изтъкна, че СДС очакват ясно заявление къде е позиционирана тя в политическото пространство.

"Извън дясно-център не можем да водим преговори с когото и да било", отсече той. Лукарски изтъкна, че го притесняват политически проекти, които не се дефинират нито като леви, нито като десни.

СДС, като част от управлението, свърши не малко и резултатите са видими, отчете Лукарски. Според него не е грешка това, че СДС е бил част от управлението. Той уточни, че участието във всяко управление - в световен мащаб, не само в България, носи и своите рискове от негативно отношение на избирателите.

Лукарски обаче бе категоричен, че за да правиш реални реформи, трябва да участваш в управлението. Другото било чисто говорене отстрани и чертаене на алтернативи, които няма как и не се случват.