Съюзът на демократичните сили (СДС) изразява недоумението и несъгласието си с решението на правителството да не експулсира руски дипломати във връзка с отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. 

"Това се случва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз и трябва да бъде пример за твърдо отстояване на евроатлантическите ценности", настояват "сините".

Десни партии се възмущават от малодушно поведение на Борисов за "Скрипал"

Десни партии се възмущават от малодушно поведение на Борисов за "Скрипал"

Отказът на партии, премиер и президент от солидарност с партньорите от ЕС и НАТО засилват тяхната решимост да създадат политическа алтернатива

Вместо това правителството показало колеблива и неуверена позиция и отказа да застане в отбора на утвърдените европейски демокрации.

Българският министър-председател очевидно се поддаде на натиска на вътрешнополитическите си партньори, които явно защитават руската позиция по случая "Скрипал".

Премиерът предпочете да избегне риска от разклащане на коалицията и постави България в неудобната позиция да председателства Европейския съюз, но да взема решения в разрез с неговите демократични принципи.

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати
Обновена

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Посланик Бойко Коцев се връща на 8 април в Москва

СДС изразява своите опасения, че позицията на правителството по скандала между Великобритания и Русия, ще даде още един аргумент на защитниците на "Европа на две скорости" и България ще бъде поставена във втора категория на страните членки на ЕС.