ПП "Демократи за силна България", ПП "Движение Да България", ПП "ДЕОС", ПП "БЗНС" остро осъждат отказа на Министерския съвет и лично на премиера Борисов да експулсират руски дипломати като знак на солидарност с Великобритания след атаката с нервно-паралитичния газ Новичок на британска територия.

Съобщават, че в позицията си, приета неотдавна на най-високо равнище, Европейският съюз заявява, че "се съгласява с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна и няма друго правдоподобно обяснение".

"За разлика от осемнадесет други държави-членки на ЕС и на най-малко още осем страни, управляващите не само не експулсират руски дипломати, а и връщат в Москва българския посланик, с което се отказват дори от плахия си опит за несъгласие с Русия и от проява на солидарност с Великобритания", пишат партиите.

Цветанов не се съмнява във фактите на Великобритания

Цветанов не се съмнява във фактите на Великобритания

Случаят "Скрипал" минава през ресорните комисии в НС

"След като поведението на Борисов по случая бе похвалено от руския посланик в България Макаров, съвсем очаквано своето одобрение към премиера изрази и председателят на БСП Нинова. Така ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов сами се разобличиха като проводник на руското влияние у нас. Безпринципното и малодушно поведение на Борисов по случая "Скрипал" идва след решението на правителството да инвестира десетки милиони лева в поддръжката на българската бойна авиация от Русия, запазвайки нашата обвързаност с руския военно-промилшен комплекс, както заедно с опитите за възкресяване на корупционния проект "Белене". Ясно е, че управляващите не са си взели урок от широкото обществено възмущение, предизвикано от арогантното поведение на руския патриарх у нас", пишат в своято обща позиция партиите.

Руският посланик в България потвърждава надеждно партньорство с България и ЕС

Руският посланик в България потвърждава надеждно партньорство с България и ЕС

Според посланик Макаров, националните интереси не трябва да се забравят заради солидарността

ПП "Демократи за силна България", ПП "Движение Да България", ПП "ДЕОС", ПП " БЗНС" допълват, че според тях "отказът на партиите на статуквото, на премиера и на президента от ясно изразяване на солидарност с нашите европейски и евроатлантически партньори засилват нашата решимост да създадем политическа алтернатива на сегашния модел на управление на страната, който изтласква България в периферията на Европейския съюз и на НАТО и поставя под въпрос реалното членство на страната ни в тези две основни организации на Свободния свят".

Призовават всички хора от българската демократична общност да изразят своето несъгласие "с тази вредна антиевропейска политика на правителството, оставайки бдителни и критични във времена на абдикирала държава и липса на отговорност".

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати
Обновена

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Посланик Бойко Коцев се връща на 8 април в Москва

БЗНС от своя страна също разпространи позиция по случая:

По време на председателството правителството ни отказа да бъде солидарно с европейските държави.

БЗНС припомня основните причини да бъде санкциониран режимът в Кремъл и България да е солидарна с ценностите на Демокрацията днес. Времето доказа, че зад поведението на Владимир Путин седи стратегия за война със Свободата и Демокрацията навсякъде по света, дори в собствената му страна. Призоваваме да покажем готовност и сила да се опълчим на опита за разрушаване на цивилизацията ни, като горд народ с древна история в Европа.

Не бива да допуснем над българските държавни институции отново да се издигнат символите на Кремълския режим. Убедени сме, че трябва да се опълчим на диктатора Путин. Защото неговият режим е отговорен за:

Насилствено отнемане на територии - Крим, Донбас. Убийства и репресии на политически опоненти -Сергей Магнитски, Борис Немцов, Алексей Навални, Гари Каспаров и много други.

Убийства на свободни журналисти по време на управлението на Путин - над 34, като най-ярък символ сред тях е Анна Политковская. Убийства на мирни граждани - зала Беслан, доказана следа в свалянето на пътническия самолет над източна Украйна и вероятна намеса в трагичната катастрофа с полския държавен елит край Смоленск.

Убийства на хора, дръзнали да напуснат режима на Кремъл зад граница, в това число и последният опит за убийство на семейство Скрипал. Намеса в политиката на суверенни държави - финансиране на партии и избори. Намеса във вътрешната сигурност на свободни и независими държави.

Стратегически разработки за пробив в кибер-сигурността и интервенция в демократични системи на западната цивилизация и организациите за сигурност и единство - ЕС и НАТО.

Намеса в икономиката, политиката, църквата, медиите в България и директно в държавните институции. Примерите са пред нас!

За пореден път се оказва, че най-успешните агенти на кремълския режим са сред управляващите в България.

Скандалът "Скрипал" раздели света на две според Йотова

Скандалът "Скрипал" раздели света на две според Йотова

България има уникалния шанс да бъде посредник между двата лагера