Да има министър за Северна България предлага Симеон Дянков. Бившият финансов министър обосновава идеята си пред "24 часа" с факта, че ще има назначени доста министри.

Университети в Северна България се чувстват ощетени

Университети в Северна България се чувстват ощетени

Ректори поискаха нов начин на финансиране

"Да се назначи и министър за Северна България, за да има надежда, че тези региони ще напреднат", предлага бившият министър на икономиката Симеон Дянков, понастоящем професор, преподавател в Лондонския Университет по икономика.

Дянков признава, че тази идея е по-скоро крайно решение на задълбочаващ се проблем. Националната статистика показва че населението се стопява бързо в тези региони. Градове като Ловеч, Плевен, Монтана губят най-много хора.

Решението е да се изгради пътна инфраструктура, която се обещава но не се случва. Фокусът да бъде върху създаването на работни места, което даже не се обещава.

"Един от вице-премиерите може да получи това портфолио. Ще помогне донякъде, ако всяка седмица в министерски съвет някой пита "А за Северна България?", заяви Симеон Дянков.

Според него идеята някои администрации да се преместят в градове на Северна България също ще помогне. Това често се прави в други държави, с резултат, че работните места са и в провинцията.

"Помните, че пробвахме в 2011, но след малък напредък всичко се върна обратно в София. Тази политика трябва да се възобнови. В повечето държави министерство като МРРБ се занимава с развитие на регионите. В България обаче МРРБ е равнозначно на пътна инфраструктура", допълни Симеон Дянков.