Няма разделителни линии, така че целите, които са поставени в декларацията са реалистични и са обединяващи. Има някои нюанси, където може да се говори. Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред БиТиВи за възможността да се реализира кабинет с втория мандат за съставяне на правителство.

Той обясни, че партиите имат време да помислят върху приоритетите на ПП до петък, независимо какво показва математиката с гласуването. Предложението на ПП декларацията за обединяващите 4 приоритетни цели е да бъде разгледана в четвъртък като първа точка от дневния ред в законодателния орган. Още днес Гюров очаква да види дали ще има подкрепа за това, което бившите управляващи ще предложат на председателски съвет в парламента.

Засега разговорите ще протекат на председателски съвет, а утре в зала, ако бъде одобрена точката ще има дискусия с всички парламентарни групи, за да се види дали документът може да постави условията на нов диалог в парламент и изход на политическата криза. Ако декларацията не бъде подкрепена, ПП няма да предложат състав и структура на правителство. Видимо за всички е, че правим всичко възможно да намерим обединителните приоритети, които биха позволили реализацията на мандата. Шансовете за правителство за втория мандат не са големи, призна Андрей Гюров.

Костадинов: Народното събрание може да произведе зомби кабинет

Костадинов: Народното събрание може да произведе зомби кабинет

Няма разлика между ПП и ГЕРБ според Костадинов

"Декларацията така, както сме я формулирали и беше внесена за разглеждане съдържа текст, който няма да отстъпим. Той е достатъчно гъвкав към всички политически сили, за да могат да се обединят около него не на база войната в Украйна, а на другите цели, които гласоподавателите на тези партии биха искали да видят в програмата на Народното събрание и дейността на правителството", обясни Гюров.

Той посочи, че са ясни позициите на партиите, но целите според него се обединяващи, за да се намери компромисът. Въпреки това Гюров не е изненадан от решението на БСП да не подкрепят декларацията на ПП.

"На този етап не обсъждаме правителство и имена, а започваме с националните приоритети. Много учудващо е отсъствието на ГЕРБ и ДПС от разговорите. Защо отсъстваха от ГЕРБ в дискусия, на която се обсъжда Национална детска болница, за Плана за възстановяване и Еврозоната. За системни партии това е учудващо", изтъкна Гюров.

Борисов отхвърли декларацията на ПП: В изолацията сте!

Борисов отхвърли декларацията на ПП: В изолацията сте!

Този документ е обречен на неуспех