Това не може да продължава по този начин! Обръщам се за пореден път към вас и искам да стане ясно, че всеки, който получава незаконни облаги, ще бъде не само уволнен, но и предаден на прокуратурата.

Така започва обръщението си директорът на Националната агенция по приходите (НАПКрасимир Стефанов към своите подчинени и служители в НАП.

Задържането на двама служители на НАП-Русе явно е предизвикало сериозен отзвук в централното ръководство на приходната агенция, тъй като то е поводът за написване на обръщението, което е и разпратено до медиите.
В него се посочва, че корупцията в НАП е все по-сериозен проблем и Стефанов очаква вече и ефективни присъди срещу служители на НАП.

Той предупреждава, че инспекторатът е започнал поетапна проверка на цялостната контролна дейност на териториалните структури на НАП и че на бюрото му има над 100 сигнала
Държа да предупредя хората от „Данъчно-осигурителен контрол", че рано или късно нередностите излизат наяве. Всеки ще носи пълна отговорност за незаконното си поведение", категоричен е Красимир Стефанов.

Във връзка с предстоящия избор на ръководители на екипи в края на юни е възложено на всички териториални директори и ръководителите на „Данъчно-осигурителен контрол" да разработят обективни и прозрачни правила за определяне на служителите, които ще изпълняват тези функции занапред.
Ако се налага, ще се провеждат тестове и интервюта и ще се въведе ясен механизъм за допълнително възнаграждение на ръководителите на екипи.

„Не мога да приема, че ръководителите на „Данъчно-осигурителен контрол" и директорите по места не знаят какво се случва, те трябва и ще носят отговорност за действията на целия екип. Освен това, ако при проверките на инспектората бъдат открити нарушения, всеки екип, за който се установят нередности, ще бъде веднага разформирован, ще наложа и дисциплинарни санкции на всички - от ръководителя на екипа, през директора на „Данъчно-осигурителен контрол", до териториалния директор", предупреждава още Красимир Стефанов.

В края на изявлението си Стефанов се обръща и към почтените и отлични професионалисти, благодарение на които НАП е сочена като успешен пример в провеждането на реформи.

Шефът на агенцията се противопоставя, че заради малко на брой недостойни служители страда граденият с години авторитет на цялата администрация:
Няма да позволя заради няколко корумпирани ревизори, обществото да лепне етикет на НАП като на институция, изтъкана от корупция."

Няма да се поколебая да направя още промени, включително в процедурите, законодателството, а и персонални.

Директорът на приходната агенция очаква от всички колеги, които виждат в ежедневието си нередности и корупция, незабавно да сигнализират за това.
"Защото нищо не оправдава търпимостта към хора, които вършат престъпления", завършва Красимир Стефанов.