Малко строителство е нужно за магистрала "Европа", но в същото време създава много проблеми, които започваме да разрешаваме.

Това заяви арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството, след съвместна инспекция с Иван Демерджиев на изграждащия се инфраструктурен обект и Граничния контролно-пропускателен пункт "Калотина".

Един от възникналите проблеми е, че между пункта и магистралата има 150-метров участък, който е извън проекта, посочи арх. Шишков и допълни, че е нужно да се одобри подробен устройствен план (ПУП) за разширение на пътното платно. Желанието е пунктът да се свързва с автомагистралата, вместо с двулентов път. Министърът на МРРБ очаква проектът да бъде внесен за одобрение от строителя след около месец.

За последния участък от АМ "Европа" - между Сливница и София е одобрен подробния устройствен план, но строежът ще се забави, докато разрешителното влезе в сила. Забавянето се очаква да бъде около три-четири месеца, тъй като терените, които ще бъдат засегнати от изграждането на трасето трябва да се отчуждят.

Никой не знае кога ще е готова АМ "Европа"

Никой не знае кога ще е готова АМ "Европа"

Проверка на Института за пътна безопасност е установила редица нередности

Шишков изтъкна липсата на ПУП в продължение на седем месеца като причина магистралата да не бъде завършена до края на 2023 година.

До Нова година се надяваме поне част от отсечката между ГКПП "Калотина" и Драгоман да бъде пусната, дори и с временна организация на движението, допълни още министърът.

След направен днес обход Демерджиев и Шишков са намерили две места подходящи за паркиране на тежкотоварни автомобили и предстои тяхното уширение, за да не се създават проблеми на граничния пункт.

Започна и строителството на втория етап на новото граничното съоръжение с по-голям капацитет, а срокът за изпълнение е 180 дни, посочи арх. Шишков.

Той допълни, че за новият пункт са предвидени много повече кабинки за контрол, като така ще придобие естетичен вид и ще стане много по-функционален и проходим.

В проверката участваха още регионалният заместник-министър Захари Христов, инж. Иво Иванов - председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", инж. Десислава Паунова - член на Управителния съвет на агенцията, и представители на Главна дирекция "Гранична полиция" и на строителя на АМ "Европа" в участъка между Калотина и Драгоман.

Припомняме, в началото на 2021 г. тогавашният вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че до края на същата годината ще бъде завършена автомагистралата София-Белград, а също така ще се активизира работата по отварянето на нов граничен пункт между двете държави.

Завършваме АМ "Европа" до края на 2021 г.

Завършваме АМ "Европа" до края на 2021 г.

Това стана ясно на срещата на Захариева със сръбския й колега