"Да бъдат разкривани такива агенти е нещо извън нормата в нашата страна. За България това не е нещо, което се случва често, за разлика от други страни в Европа.".

Това заяви пред БНР Кристиян Шкварек от Евроатлантическия център за сигурност, чийто ръководител е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Повод за думите на Шкварек е случаят от последната седмица с първия секретар на руското посолство в София. Руският дипломат бе обявен за персона нон грата. Той и семейството му заминаха от страната ни, след като е било разкрито, че в продължение на година е събирал информация и я е изнасял зад граница. 

Засякоха шпионин от руското посолство

Засякоха шпионин от руското посолство

Обвиняването му е спряно заради дипломатически имунитет

Обяснението на Шкварек за това, че обикновено не разкриваме агенти, е това, че у нас има по-силно руско лоби през последните 30 години и то възпрепятства държавата да си върши умело работата, когато става въпрос за противопоставяне на руската агентура". 

"Вярвам, че нашите служби се опитват да измъкнат допълнителна информация от българската връзка в този случай", допълни Шкварек.

Той допуска, че изкарването на този скандал може да е разменна карта, че беше допуснато над България да преминат два руски военнотранспортни самолета, натоварени с ракетен комплекс С-400.

"Взети са решения това да се случи в момента. Те или са свързани електорално с изборите, или с нашите партньори от НАТО. Позволихме да мине подобен самолет през нашето въздушно пространство, но пък хващаме такива агенти", мотивира се Шкварек. 

МВнР: Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България; Украински сайт: Заподозреният в шпионаж руски дипломат е Владимир Русяев

МВнР: Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България; Украински сайт: Заподозреният в шпионаж руски дипломат е Владимир Русяев

Преглед на печата

По-късно през деня от Евроатлантическия център за сигурност разпространиха и свое изявление по случая с преминаването през въздушното пространство на страната на два руски транспортни самолета за участие в учението "Славянски щит 2019"

ОТ ЕАЦС напомнят, че С-400 е най-значимият компонент на ускорено изгражданата след 2015 г. с Указ на президента Путин Въздушно-космическа отбрана (ВКО) на Руската федерация и притежава Х-вълнов радар, с чиято помощ е в състояние да прехваща цели със стелт покритие. Бойните глави на С-400 са предназначени да прехващат въздушни цели и (според изданието Jane's Defense) са най-ефективни в обхват с радиус 60 км. и на височина до 27 км.

Предвид тези параметри, практическата заплаха от присъствието на системата не трябва да бъде преувеличавана, но трябва да се обърне внимание на други изключително опасни последици от стратегически и политически характер. Превъоръжаването на сръбската армия с модерно оръжие от типа на комплекса С-400 притежава сериозни геополитически измерения. Историята на международните отношения посочва редица подобни случаи, които стихийно генерират ефект на доминото, т.е. въоръжаването на една (независимо коя) държава поражда процеси на превъоръжаване на всички нейни съседи. Инсталирането на сръбска територия на комплекса С- 400 ще постави въпроса за закупуването от страна на съседите на Сърбия на "Patriot - 3" или на най-ефективните в света "Patriot -4".

След това ще дойде ред на модернизирането на сухопътните въоръжения и така в определен момент Балканите могат отново да се окажат "бурето с барут" на Европа. От ЕАЦС подчертават, че не трябва да се подценява също така фактът, че Руската Федерация провежда подобни учения в различни зони: в зоната на своя Централен военен окръг, в зоната на Прибалтика, а така също в региона на Черно море, като навсякъде се опитва да създаде дисбаланс в своя полза. "Тази руска стратегия изисква гъвкав, адекватен и своевременен отговор от страна на НАТО в тези зони. Създаваният дисбаланс в полза на Руската Федерация в Черно море например изисква усилване на предното присъствие на НАТО в разширения черноморски регион, като за целта сериозно се обмисли създаването на командна структура на Алианса в Черно море", завършва аналица на центъра.