Малко политици и много съграждани дойдоха в центъра на Правец, за да поднесат венци и цветя пред паметника на Тодор Живков.
Целят ден в града преминава с честване на 100-годишнината от рождението на бившия български държавник.

Запитан защо има толкова малко политици на тържествата в Правец, внукът на Живков Тодор Славков отговори, че повечето ги е страх. По думите му все още е рано Тодор Живков да бъде еднозначно оценен от историята. Според Славков оценката за делото на дядо му ще дойде, когато бъде изграден негов паметник в София.

На тържествата дойде и другата внучка и бивш депутат от БСП, Жени Живкова, която официално благодари на организаторите за смелостта и доблестта да се заемат с честването на 100-годишния юбилей.

Тя изказа благодарност от името на семейството си и към духовия оркестър от Ботевград, който по думите й в последния момент е изразил готовност да участва в церемонията.

Припомняме, първоначално бе съобщено, че в честването ще вземе участие Представителният ансамбъл на Българската армия. Срещу това се възпротивиха няколко неправителствени организации и най-вероятно ансамбълът е отказал участие.

Венци и цветя пред паметника на Тодор Живков поднесоха кметовете на Правец и Ботевград, бившият министър на културата по времето на Тодор Живков - Георги Йорданов, Румен Гунински - баща, Кирил Добрев от Коалиция за България, Съюз на борците против фашизма и капитализма, политическа партия Нова Зора, Румен Петков, съпругата на Иван Славков, много граждани и съмишленици на Живков.

По-рано днес в къщата-музей беше открита изложба, а след честванията в центъра на родния му град предстои в дома му да бъде открит и нов бюст паметник.

По думите на доц. д-р Искра Баева, която изнесе слово пред паметника, все още е минало прекалено малко време от падането на режима на Живков, за да бъде оценен той от историята. Тя припомни, че той е живял в три епохи - капиталистическата, на която се е противопоставял, социалистическата, с която се е съгласявал и началото на демократичния преход.

„Това е личност, която не може да бъде подмината от българската история, която се свързва с най-големия и дълготраен период от изграждането на българската история", коментира още историчката.

По думите й Тодор Живков е личност, която дава облика на по-голямата част от 20-ти век. Тя припомни и колко ожесточено е бил отричан Живков в началото на прехода, но по думите й той е успял приживе да защити делото си и преди 13 години е погребан с топли чувства.