Всички партии са за избори в периода 6-13 ноември. Само БСП били против. Това стана ясно от коментара на Цветан Цветанов в парламента.

„ДПС, от разговорите, които съм провел в днешния ден, след като приключи техният празник, другата седмица, в началото, ще имат и те ясна позиция дали ще подкрепят датата, която предлагаме 6-13, или ще се ориентират към някоя друга дата, за която ще направят съответното предложение”, обясни той като от думите му стана ясно, че другата седмица ще се гледа и решението, разбунило духовете в парламента.

ГЕРБ и БСП с две седмици разминаване за датата на президентските избори
Обновена

ГЕРБ и БСП с две седмици разминаване за датата на президентските избори

Социалистите искат 23 октомври да е вотът

Знаете, че подготовката за едни избори има все пак една хронограма, която е от 60 дни, когато стартира подготовката, аргументира Цветанов избраната от партията му дата 6 ноември.
Освен това практиката през всичките тези години била вотът за държавен глава да е през ноември.

Герберите не отлагали заради почивката.

"Дори мога да ги (бел.ред колегите от БСП) поканя, ако искат да направим съвместно обиколки в цялата страна, както миналата събота и неделя бях в няколко общини в Шумен. Ако издържат на това темпо, ще ги поздравя", подчерта той. Освен това при ноемврийски вот нямало да се наруши бюджетната процедура.

За ДПС драмата не била датата, а личността. Критериите, кой може да бъде издигнат за президент трябва да бъде основата на дебата, а не кога ще се проведат изборите, смята депутатът от ДПС Янко Янков.

Този спор за датата на президентските избори показвал, че дребнотемието в българската политика доминира. Има ли според вас някакво значение дали ще бъдат в самия край на октомври или началото на ноември, недоумява депутатът от ДПС.

Ние като политическа сила сме акцентирали върху критериите, кой може да бъде издигнат и това трябва да бъде основата на дебата, а не дали да бъдат в края на октомври или самото начало на ноември, каза още Янко Янков.