Спор за споделените пътувания се зароди в парламента. Промените са заложени в Кодекса за търговското корабоплаване, а левите възразиха и на това в един закон да се правят промени в друг.

Идеята е да се спрат незаконните превози. Червените обаче предупредиха, че това може да засегне и споделените пътувания, затова и според Георги Свиленски текстовете трябва да се прецизират. Той посочи, че с така предложените текстове един родител, който кара две-три деца всеки ден на училище, попада под ударите на закона.

Свиленски даде и себе си за пример - ако карал всеки ден Валери Симеонов от ОП и Станислав Иванов от ГЕРБ на работа, може да влезе в затвора. Ще се окаже, че между вас и наказателното право има не пролуки, а пропасти, включи се и депутатът Иван Иванов, обръщайки се към герберите. Не е ясен съставът на престъпление, обясни той. Променяте философията на наказателното право, смята червеният депутат.

От ГЕРБ убеждават, че няма да има наказания и глоби за споделено пътуване

От ГЕРБ убеждават, че няма да има наказания и глоби за споделено пътуване

Събрани са около 200 000 лв. от такива наказателни постановления

Господин Свиленски, не дай си Боже някой, който возите да ви даде два лева за горивото, ще влезете в затвора, предупреди го Иван Иванов.

Красимир Ципов от ГЕРБ успокои социалистите, че няма да влязат в затвора, ако си возят приятелите.

По-късно на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обясни, че целта не е да се спре споделеното пътуване.

То ще остане, но целта е да се спре нелегалният превоз, по думите му. Трябвало да се запишат пробойните в системата. Споделеното пътуване не е обществен превоз, както обясни той.

Споделеното пътуване не се регулира, уверяват автобусните превозвачи

Споделеното пътуване не се регулира, уверяват автобусните превозвачи

Промените да отразяват границата между споделено пътуване и нерегламентиран превоз