Сигурността на Алианса и настоящата ситуация в Украйна обсъди министърът на отбраната на България Стефан Янев с министрите на отбраната на страните от формата "Букурещ 9" (Б-9) и секретаря по отбрана на САЩ Лойд Остин. 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки от източния фланг на НАТО - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Министрите споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на източния фланг на Алианса след започналото въоръжено нападение на Русия над Украйна и координираха общи позиции по въпросите за обсъждане на предстоящата среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 25 февруари 2022 г.

Съюзниците осъдиха по най-категоричен начин нахлуването на Русия в Украйна и призоваха Русия незабавно да прекрати военните си действия.

Агресивната политика на Русия, материализирана в напълно неприемливото военно нападение над суверенна Украйна, обединиха мненията на съюзниците от формата за необходимостта от тясно съюзническо сътрудничество, координирани действия на Алианса, както и по жизненоважната необходимост от засилване на възпиращия и отбранителен потенциал по източния фланг на НАТО.

Стефан Янев: Нито Путин, нито НАТО затварят вратата на дипломацията

Стефан Янев: Нито Путин, нито НАТО затварят вратата на дипломацията

Не иска да се говори с войнствена реторика

Министрите на отбраната подчертаха, че развърнатата военна агресия срещу Украйна изисква от държавните ръководители на страните-членки на Алианса да вземат отговорни и перспективни решения, които имат потенциала да възпрат всякакви враждебни действия и да защитят при необходимост съюзниците от източния фланг.

Припомняме, че по-рано днес Янев обяви, че пътят на дипломацията не е затворен. 

Имаме сериозен въоръжен конфликт, изтъкна той. Тази вечер предстои Европейски съвет, а утре ще се проведат две срещи на НАТО. Важното, по думите му, е страните членки на Алианса да не бъдат засегнати като се осъжда, случващото се на територията на Украйна.

Нарочно не говорим с войнствена реторика, обясни министър Янев. Припомняме, че подобно изказване направи военният министър преди няколко седмици - препоръча да не се четат медиите.

Стефан Янев: Съвместната дейност олицетворява единството в НАТО

Стефан Янев: Съвместната дейност олицетворява единството в НАТО

Министрите на отбраната на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с военен церемониал

Нито НАТО, нито Путин, по мнението му, затваряли вратата за дипломация. В един момент активните действия ще свършат, ще има нужда отново от дипломация, изтъкна той като се надява ситуацията да се омиротвори, когато това е възможно.