Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не вярва, че между България и Русия ще се разрази сериозен скандал заради изгонването на нашия дипломат.

Това е стандартно ответно действие, изтъкна пред медиите в парламента Симеонов.

За него икономическите въпроси между двете държави не трябва да са на базата доказване на мощ. Отношенията на България с Русия на първо място трябва да са икономически, подчерта Симеонов.

България трябва да си гледа интересите, заяви още той.

Русия гони български дипломат

Русия гони български дипломат

Посланик Атанас Кръстин е извикан днес в руското външно министерство

Припомняме, че по-рано днес от външно министерство съобщиха, че българският посланик в Руската федерация Атанас Кръстин е обявен за персона нон грата. 

Припомняме, на 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

По-късно от МВнР информираха, че са определили руския гражданин за персона нон грата. От Русия съобщиха, че си запазват правото на ответни мерки.

В същия ден и Полша съобщи, че е задържала заподозрян за шпионаж в полза на Русия.

Засякоха шпионин от руското посолство

Засякоха шпионин от руското посолство

Обвиняването му е спряно заради дипломатически имунитет

Припомняме също, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.