Папки с данни за концесиите криело Министерство на туризма. Това стана ясно от коментара на Валери Симеонов по време на дебатите по Закона за устройство на територията. Задкулисно се раздавали концесиите. За 12 плажа се е явил само един кандидат. Според него се правели подаръци на мутрите.

Симеонов определи спора като Троянска война. Лидерът на НФСБ бил Менелай, а вносителят на поправките в ЗУТ Данаил Кирилов, които не се харесват на патриота, е Парис.

 Симеонов подава сигнал в прокуратурата за незаконни обекти на плажа

Симеонов подава сигнал в прокуратурата за незаконни обекти на плажа

Не разбира как може да има хора на отговорни длъжности, които мислят, че са над закона

Не трябва двете партии да влизат в опустошителна война, предупреди бившият вицепремиер.

Господин Симеонов, какво против имате подаръците, репликира го Валентин Касабов. Хората са гладни, изтъкна депутатът от НФСБ. Това е бащиния на въпросните мутри, подчерта съпартиецът му. Жалко за тези момчета, гладни ще умрат, посочи с ирония той.

Припомняме, Валери Симеонов, тогава вицепремиер, е в конфликт с министъра на туризма Николина Ангелкова още от лятото на миналата година, когато започна проверките по заведенията в някои курорти по Черноморието.

Актуализират картата на плаж "Слънчев бряг-юг", а не продават

Актуализират картата на плаж "Слънчев бряг-юг", а не продават

Министерство на туризма отговаря на Валери Симеонов

Тогава Симеонов направи първите изненадващи проверки в нощни заведени в курорта "Слънчев бряг", а министър Ангелкова изрази мнение, че това не е съвсем редно. В началото на юни тази година Симеонов обясни, че не става дума за спор с Ангелкова, те по-скоро имали разминаване кое е законно и кое - не.

Не за първи път Симеонов обвинява Министерство на туризма, че е свързано с определи фирми, които са концесионери на плажове. През юни тази година той информира, че министърът на туризма  подготвя за продан 20 декара плаж в "Слънчев бряг", след като поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. От своя страна Ангелкова отвърна, че "панаирите" на Симеонов пречат на туризма.

Симеонов отвръща на удара: Ангелкова подготвя плаж за продан

Симеонов отвръща на удара: Ангелкова подготвя плаж за продан

Ще останем без златен пясък според вицепремиера

Мускулести концесионни технологии били влезли в туристическото ведомство, според НФСБ.

ГЕРБ и БСП също се заядоха. Данаил Кирилов се държи като абсолютен законодателен терорист, скочи Крум Зарков. Взривявате отвътре всички принципи на законодателство, изтъкна социалистът. Герберът пък обясни, че от тук нататък щял да гледа на червения депутат като на комсомолец ентусиаст.

Министерството не е спало, защити се и министърът Николина Ангелкова. Ако не се приемат промените, ведомството й нямало да може да изпълнява контролните си функции по концесиите на плажовете. Откакто Министерство на туризма управлява концесиите, приходите са се увеличили, а наложените санкции тази година са 400 000 лева.

Според Ангелкова ще стане голяма каша в управлението на плажовете, тъй като те са специфичен обект на концесия.

Дали заради заплахата на Валери Симеонов, или заради дебатите, но Данаил Кирилов оттегли спорното си предложение. Вече ще стане ясно кой е за затворените комплекси, за отворените комплекси и за отворената търговия, каза шефът на правната комисия.

Опозицията приветства решението му с аплаузи.

Кашата я има и сега, включи се Георги Свиленски от БСП. Кашата я прави правителството, обвини той. Вие си се карате, а ние трябва да ви гледаме сеира, туристите, концесионерите, смята социалистът. Според него управляващите са внесли "скапан" закон. Приключиха нещата, всичко добро, пожела накрая червеният депутат.