Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари. Това заяви в Бургас зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов, цитиран от БНР.

Според него връщането на учениците от 5 до 12 клас в училище е много по-рисково от отварянето на кафенетата и обектите за хранене. Причината по негови думи е, че в училище децата поддържат по-близки отношения, докато в заведенията се спазва дистанция.

Симеонов бе категоричен, че няма как да се прехвърли заразата, ако е спазена дистанцията между масите и заведението работи на 50% от капацитета си. Рискът бил много по-малък от една учебна стая. По тази причина той е на мнение, че исканията на ресторантьорите са основателни.

Относно дискотеките и нощните клубове Симеонов подчерта, че с тях нещата стоят по съвсем друг начин и там категорично не трябва да се допуска отваряне.

Фитнеси, молове и зали за спорт отварят от началото на февруари

Фитнеси, молове и зали за спорт отварят от началото на февруари

В страната вече ще се влиза само със задължителен PCR тест

"Обикновено там се употребява в по-големи количества алкохол, падат задръжките, страховете. Младите хора общуват, танцуват, прегръщат се. Всичко това би способствало за бързото разпространение на заразата", обясни зам.-председателят на НС.

Припомняме, миналата седмица ресторантьорите заявиха, че дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза. Те настояват да отворят от 1 февруари, в противен случай са готови на протести.

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест
Обновена

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест

Той ще е под надслов "Марш към Свободата"

Здравният министър Костадин Ангелов не беше положително настроен по отношение на исканията заведенията да отворят и заяви, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. От думите на премиера Борисов преди това стана ясно, че и да има разхлабване на мерки от 1 февруари, това е с условието, че затягане може да има във всеки един момент.

Заради отказа на управляващите ресторантьорите се заканиха, че на 27 януари ще организират протест-дискотека пред Министерския съвет.

На днешното работно съвещание на премиера и Националниа оперативен щаб стана ясно, че от началото на февруари отново ще заработят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в моловете. Засега обаче не се предвижда заведенията също да заработят отново.

Ресторантьорите не искат политици на протеста си

Ресторантьорите не искат политици на протеста си

Надяват се, че интересът към сектора ще продължи и след 04 април 2021 г.