Символична подкрепа от около 10 души за главния прокурор Иван Гешев се събра пред сградата на Висшия съдебен съвет. На пленума на ВСС предстои да се разгледат двете обединени искания за предсрочно освобождаване на обвинител номер едно.

Полицейски патрули пред и около ВСС пазят кадровия орган.

Протестът в подкрепа на Гешев протече спокойно, като демонстрантите издигнаха два плаката с надписи: "Бойко се уплаши от Гешев" и "Мафията уволнява Гешев".

Същевременно до подкрепящите Гешев се бяха присъединили и родители, загубили децата си при тежки катастрофи. Както в многократните си изявления преди медиите досега, те настояват за промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата.

Изтича ли времето на Иван Гешев?

Изтича ли времето на Иван Гешев?

Очаква се двете искания за предсрочно прекратяване мандата да влязат във ВСС

Припомняме, че днес се очаква двете искания за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев да влязат като извънредна точка в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет. Първото беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - заради евентуална намеса в разследването на взрива до автомобила му на 1 май, която се посочва като тежко нарушение на служебните задължения от страна на главния прокурор. Второто предложение е внесено от четирима съдебни кадровици - за квалификацията на народните представители "политически боклук", с която Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт. Заседанието на ВСС ще бъде председателствано от новия правосъден министър Атанас Славов, който вчера обяви, че днес ще внесе и трето искане на предсрочно отстраняване на Гешев от поста главен прокурор.