"Сраведлив преход е хубаво нещо, особено тези думички като "справедлив", за които няма единна измерителна система". Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов на дискусионен форум в сградата на КНСБ на тема "Справедлив енергиен преход и оценка на влиянието на Зеления пакт върху икономиката на България".

Той не знае каква е единицата мярка за справедливост, като припомни, че преди две години синдикалната организация издигнала идеята за създаването на Национален борд по енергетика.

В разговора по темата отсъстват екологичните партньори. "В България за съжаление няма екологични партньори, с които да се води разговор, професионално и партньорски, а за съжаление има тежки политически амбиции. Трябва да бъдат насърчавани всички опити да се внесе нещо ново", настоя Манолов.

АИКБ предупреди: Европа се самоубива със Зелената сделка

АИКБ предупреди: Европа се самоубива със Зелената сделка

Работодателската организация настоява за нова зелена дипломация

В България справедливостта според някои е да затворим въглищните централи, но за да можем да го направим, трябва да отворим ядрени. Тази цел изглежда легитимна за всички и доказва правотата на тезата, че справедливостта няма критерии, по които обективно да бъде премерена, посочи Манолов.

КТ "Подкрепа" се притеснява, че в нечия глава Зелената сделка е ложе, в което трябва да разположим всички, които са в Европа. "Тези, които са по-дълги, ще им отрежем главата, а тези, които са по-къси, ще ги теглим, докато се съберат в леглото и дойдат по мярка", по мнението на Манолов. Според него в случая се прилага нещо като НПО подход, има такива, които гонят някаква цел, без да се интересуват какво ще стане след това.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"

Преследвайки целите на Зелената сделка ЕС, сам се вади от позицията на лидер. Преформатирането на енергетиката няма да бъде лесна задача - откъде ние ще получаваме ток и какво ще стане с хората, които вече няма да произвеждат ток, запита лидерът на КТ "Подкрепа".

"По темата за Зелената сделка ни трябва ясен план, защото на територията на "Марица-изток" има чудовищни възможности - 240 квадратни километра територия с изградена каквато искате инфраструктура, с изключение на природния газ", изтъкна Манолов и настоя хората, които работят там, да участват активно във всичко, което ще се случва оттук нататък.

Трябва ни един интегрален подход и всеки вътре да играе своята роля. Правителството е това, което трябва да играе съществената роля в целия този процес, призова Димитър Манолов и посочи, че ЕС все още не знае каква е тази Зелената сделка, която е сключил.

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

От регионален износител България можело да се превърне в крупен вносител на електроенергия