Гаранция-Франция. С жаргонния израз го определи в изявлението си по повод внесеното т.нар. френско предложения за разрешаване на спора между България и Република Северна Македония лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Изявлението беше излъчено по телевизията му 7/8 и на страницата му във фейсбук.

Два основни точки атакува Слави Трифонов, като въпросното предложение, по думите му, се явява абсолютно доказателство за националното предателство, извършено от премиера Кирил Петков.

Слави Трифонов посочи: формулира се българско малцинство и се признава български език.

"В Северна Македония няма българско малцинство, а има българи", отсече Слави Трифонов, като заяви и че няма македонски език. Няма никакво значение, че предложението дава правото на България да не признава македонския език, при положение, че останалите страни от Европа ще го признаят.

Фразата "гаранция-Франция" Слави Трифонов употреби по повод предвижданите гаранции, че ЕС и Франция ще изпълни ангажиментите си по Договора за приятелство и добросъседство, но "после". Слави Трифонов подчерта няколко пъти това "после", явно имайки предвид вдигането на ветото на България върху преговорната рамка.

Цялото сага с въпросното предложение на председателството на Франция доказва категорично, по думите да Слави Трифонов, че е имал пълното основание да изтегли министрите си и че Кирил Петков е водил паралелна политика, различна от МВнР. Всичко, което чул и чувал от Кирил Петков, били нелепи и абсурдни обяснения.

Следващата седмица депутатите от "Има такъв народ", "колкото и да са те" ще заявят в Народното събрание позицията си, заяви Слави Трифонов, след което премина към атака към "Продължаваме промяната". Трифонов е възмутен от думите на Кирил Петков за сенките, в които се крият лидери на политически формации и обвиненията за връзки с мафия. В случая мафиот може да бъде само Кирил Петков, защото той е на власт. Как да се корумпираш, като не си на власт", реторично попита Слави Трифонов.

Едновременно с това той показа, че е възмутен от срамната и позорна търговия с депутати. Припомняме, че шести депутат, Кирил Симеонов, се разграничи от политиката и гласуването на ИТН в парламента с думите, че го е срам. 

Слави Трифонов като заклинание повтори: "Коалиция между ИТН ДПС и ГЕРБ няма, няма и няма да има, няма и да има. Истината е такава, а истината е най-силният щит срещу лъжите и измислиците."

Слави Трифонов: Никога няма да има коалиция между ИТН, ГЕРБ и ДПС

Слави Трифонов: Никога няма да има коалиция между ИТН, ГЕРБ и ДПС

Свалянето на председателя на НС е заради извършени закононарушения, коментира той от дивана си

Обърна се и лично към Кирил и Асен: "Явно сте били в Канада и не ме познавате и не знаете това, че аз няма да се спра. И всичките депутати да ми вземете, и само с Тошко Йорданова да ме оставите, няма да се спра. Какво ще ми вземете? Какво ще вземете на човек, който няма какво да губи?"

Кирил Петков: Брокери от ГЕРБ и ДПС предлагаха да се разберем

Кирил Петков: Брокери от ГЕРБ и ДПС предлагаха да се разберем

Той би се съгласил Асен Василев да стане премиер