Лидерът на "Има такъв народ" даде знак на депутатите си с пост във фейсбук, в който се обявява в подкрепа за решението да се предостави военна помощ на Украйна. Мнението си Трифонов изказва не за първи път, макар и не толкова директно до този момент, което дава и някаква по-голяма яснота за позицията, която ще следва парламентарната група.

До този момент изказванията от страна на депутатите от "Има такъв народ" бяха в посока на търсене на единно мнение в коалицията, а в лично качество изказваха подкрепа на предложението за военнотехническа помощ на Украйна.

От ИТН учудени защо помощта за Украйна все още не се обсъжда

От ИТН учудени защо помощта за Украйна все още не се обсъжда

Балабанов зове за единство по въпроса с помощта за Украйна, но без конкретна позиция

Затова и Слави Трифонов повтаря позицията си, че Украйна е самостоятелна суверенна държава, нападната в разрез с всякакви международни договори и разпоредби от своята съседна държава Русия. В момента на територията на Украйна напълно несправедливо и неморално се води война, в която загиват хора.

Днешният казус с Украйна, Слави Трифонов коментира в типичния си стил, като поредното поставяне на червени линии и живот "във време разделно".

"Някак си от само себе си отново настана време разделно.

Напоследък като че ли постоянно живеем в такова време.

Днес казусът е Украйна.

И сега някой някъде поставя червена линия.

Ами добре.

Като ще е така - така да е...

"Така че, ако има червена линия, аз съм от страната на тези, които смятат, че Украйна трябва да бъде подпомогната по всякакъв начин - включително с оръжие.

Да им даваме в момента само бронежилетки е абсолютно измъкване и всъщност не заемане на никаква позиция.

А нали е време разделно - всеки трябва да си заеме позицията и да има силата да носи отговорност за действията си.

Това важи най-вече за депутатите в българския парламент, депутатите от всички парламентарни групи, включително от групата на "Има такъв народ".

Решавайте."

Във вторник се очаква коалиционните партньори да се съберат и да обсъдят, за пореден път, предложението за военната помощ за Украйна. Днес в Народното събрание, когато външният министър на Украйна дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, Демократична България" втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения - това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от вчерашното закрито заседание излезе трети вариант, в който формулировката бе "техническа помощ за защитни цели". Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, "за да умрем защитени".

В следобедните часове и от "Продължаваме промяната" излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.

БСП не извива ръце за военната помощ за Украйна

БСП не извива ръце за военната помощ за Украйна

Нинова: Даването на още оръжия означава удължаване на войната