Новият правосъден министър в ротационния кабинет Денков/Габриел Атанас Славов заяви, че не трябва да се изпада в твърдения за световната конспирация или други неща, за да можем да стигнем в рамките на ден или два до ясно решение. Направени са много доказателствени искания, ще има изслушвания на свидетели и разглеждане на доказателства, обясни правосъдният министър пред журналисти във ВСС преди кадровият орган да разгледа двете обединени искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Славов се надява на доста стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност, неутралност и обективно търсене на истината. Опцията е да има продължаване, а не отлагане на заседанието за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Ако все пак има продължаване на процедурата, Славов ще насрочи заседание и в утрешния ден.

Симпатизанти на Гешев питат дали мафията го уволнява, или Борисов се уплаши от него

Симпатизанти на Гешев питат дали мафията го уволнява, или Борисов се уплаши от него

Десетина души се събраха пред ВСС в подкрепа на главния прокурор

"Досегашният служебен правосъден министър Крум Зарков е направил предложение за включване като точка в днешния дневен ред - разглеждане и на двете искания, и аз ще предложа това да е първа точка от дневния ред на ВСС, за да се вземе решение в рамките на разумния срок", каза още Славов.

Главният прокурор Иван Гешев също влезе в сградата на ВСС, но отказа всякакъв коментар пред журналисти.

Припомняме, че днес се очаква двете искания за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев да влязат като извънредна точка в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет. Първото беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - заради евентуална намеса в разследването на взрива до автомобила му на 1 май, която се посочва като тежко нарушение на служебните задължения от страна на главния прокурор. Второто предложение е внесено от четирима съдебни кадровици - за квалификацията на народните представители "политически боклук", с която Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт. Заседанието на ВСС ще бъде председателствано от новия правосъден министър Атанас Славов, който вчера обяви, че днес ще внесе и трето искане на предсрочно отстраняване на Гешев от поста главен прокурор.

Изтича ли времето на Иван Гешев?

Изтича ли времето на Иван Гешев?

Очаква се двете искания за предсрочно прекратяване мандата да влязат във ВСС