Предвеликденски фарс в НС.

В началото на пленарния ден на депутатите им се наложи да чакат управляващите партии да се доразберат за промените в Изборния кодекс, чак след което започна и заседанието.

Данаил Кирилов внесе допълнителен доклад на правна комисия с консенсуса. Въпросът обаче кога е имало заседание, възмути опозицията. Кога е заседавала правна комисия, попита Четин Казак. От ДПС не били поканени. За нас този доклад е фалшификат, подчерта Казак.

Изборите и референдумите ще се провеждат заедно

Изборите и референдумите ще се провеждат заедно

Изборният кодекс влиза в сила веднага след обнародването му в ДВ

Филип Попов от БСП също се възмути от тайното заседание. Търсели къде е заседанието. Не го намерили.

Какви са тези криминални заседания, попита и Хамид Хамид. Даже и госпожа Фидосова не си ги е позволявала, подчерта той.

Емил Димитров Ревизоро от ПФ също търсел заседанието на правна комисия и го намерил - в кабинета на заместника на Цецка Цачева Димитър Главчев. Той участвал в заседанието и подписал допълнителния доклад.

Глад и жажда в парламента ни

Глад и жажда в парламента ни

Няколко дни законотворците работят почти до сред нощ

Георги Кадиев пък поиска да се сезира КС за поведението та правна комисия. Излезе и Данаил Кирилов от ГЕРБ. Обясни, че нямало заседание на правна комисия, чийто председател е. Изготвен е доклад за улеснение на депутатите. Кирилов каза, че е готов да свика заседание на правна комисия.

Герберът подчерта, че и той търсел членовете на правна комисия от опозицията.

Георги Андонов разведри обстановката, излизайки на трибуната, за да обяви – „В пленарна зала има засилено военно присъствие. Това не е преврат". Дами от БА дошли да видят как работят депутатите.

Манол Генов от БСП поиска да бъде изгонен Ревизоро от заседанието, защото излъгал, че имало заседание на правна комисия. Цачева отказа. ДПС пак поискаха почивка.

Гласуваме машинно в поне 500 секции

Гласуваме машинно в поне 500 секции

Текстовете минаха единодушно с 111 гласа "за"

Това заседание се превръща не във фарс, а в посмешище, ядоса се и Гроздан Караджов от РБ. Не може така да се гонят хората по коридорите, допълни той.

В така създадения конфуз председателят на парламента се видя в чудо какво да прави и си измисли извънредна ситуация.

Поради безредици в залата, каквито нямаше, тя даде 30 минути почивка да се изгладят отношенията между управляващи е опозиция.

Парламентът бламира шефа на правната комисия

Парламентът бламира шефа на правната комисия

Замести го тежката артилерия Десислава Атанасова

Драмите продължиха и на правна комисия. Опозицията оспори предишното заседание, което не стана ясно имало ли го е въобще, или не. Това е фарс, скочиха от ДПС и заедно с червените напуснаха заседанието.

Според тях не можело да се гледа доклад, без да е даден на депутатите поне 24 часа преди гласуването в пленарна зала. ДПС поиска още да се отложи разглеждането на Изборния кодекс.

Иначе комисията прие консенсусните текстове, за които се разбраха управляващите тази сутрин.

Борисов доволен, че депутатите приели настояването му за референдумите

Борисов доволен, че депутатите приели настояването му за референдумите

Да се провеждат по старите правила

Янаки Стоилов от БСП поиска оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Според Стоилов днешният фарс в парламента с фалшивия доклад от фалшивото заседание на правната комисия е прецедент.

По думите му обаче и преди ГЕРБ фалшифицирали закони.

Според Янаки Стоилов правната комисия трябва да бъде пример за всички парламентарни органи. Социалистът настоя още ПГ на ГЕРБ да предприеме действия по отстраняване на Кирилов като председател, а лидерът на ГЕРБ също трябвало да вземе отношение.

Този фалшив доклад може да проведе фалшиви избори”, предупреди Янаки Стоилов.

„Страстната седмица в морето от политически страсти и злоба ние от ДПС ви призоваваме към малко островче на духовност, включи се и Четин Казак, който поздрави всички християни с Великденските празници.

анкета

Трябва ли президентът да наложи вето на новия Изборен кодекс?

Да 47.6%

Не 33.5%

Разчитам на Конституционния съд 10.9%

Темата не ме интересува 8.0%

Председателят на НС Цецка Цачева се впечатли от тази проява на духовност и констатира: „Добро начало.” Веднага след това обаче тя „настръхна”, тъй като думата бе поискана и от Хамид Хамид от ДПС.

 „Само да не развалите доброто настроение”, предупреди председателят на парламента.

Хамид поиска отлагане на дебатите по Изборния кодекс за след Великден.

„Нека с този мракобесен Изборен кодекс не разваляме празника на християните”, настоя той. По думите му ако християните разберели какво се гласува в момента, празникът им щял да бъде провален.

В крайна сметка предложението му за отлагане на гласуването на изборните норми за след празниците не мина. Само 67 от депутатите бяха „за,”, 83 бяха „против”, а 22 гласуваха „въздържал се”.

Парламентарният шеф Цецка Цачева намери разрешение и на друг проблематичен казус – как да се гледа докладът на правна комисия, без да са минали 24 часа от заседанието. С гласуване депутатите приеха да се направи изключение от това правило и разрешиха дебатът да продължи по това ново правило.

Разбирам, че всички бързаме за празниците, намеси се Георге Кадиев. С фалшив доклад до никъде няма да стигнем, предупреди той. Депутатът настоя за оставката на Данаил Кирилов.

Цецка Цачева поиска са се спре с емоциите.

Таско Ерменков се ядоса и поиска нов доклад на правната комисия.

Замислете се защо се бърза, попита Станислав Анястасов от ДПС, обръщайки се към малките партньори на ГЕРБ. Това във ваш интерес ли е или се завръща Борисов 1 с цялата си хубост, подчерта той. ДПС изригна "оставка, оставка".

Цецка Цачева прекъсна заседанието и свика извънреден председателски съвет.