България е европейска държава. България е демократична държава. Посоката е ясна. Извън контекста на нашето взаимодействие с нашите партньори от ЕС, извън взаимодействието в рамките на общия пазар, САЩ е един напълно естествен наш партньор.

Това бе акцентът в речта на министъра на иновациите и растежа в служебния кабинет на Гълъб Донев Александър Пулев. Той, заедно с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, взе участие в международната конференция Explore US (Опознай САЩ), организирана от Българо-американската търговска камара, и насочена към насърчаването на инвестициите между България и Съединените щати. Най-високопоставеният американски представител, който взе участие в нея, бе Джефри Пайът, помощник-държавен секретар по енергетиката.

"Знаците към настоящия момент са позитивни - стокообменът между нашите държави е бил 1,3 млрд. долара за 2021 година. Това е увеличение с 20% спрямо предишния период. Трендът продължава да е положителен - за първите седем месеца на 2022 година виждаме, че износът се е увеличил с 16%. Трендът е ясен, но на мен ми се иска ръстът да е още по-устойчив", даде и конкретни данни Пулев.

Три основни цели в работата си очерта още той. На първо място - насърчаването на чуждестранните инвестиции у нас, на второ - доброто и ефективно управление на европейските средства, и на трето - стимулирането на взаимодействието между българския и американския бизнес. Пулев отчете и конкретен прогрес по въпросните точки - на 3 октомври например били одобрени 3 милиарда лева евросредства, които да се влеят в родната икономика. "Апелирам към предприятията, възползвайте се от този ресурс", обърна се към родния бизнес той.

Посолството на САЩ у нас напомни, че ни дават още пари за въоръжение

Посолството на САЩ у нас напомни, че ни дават още пари за въоръжение

"САЩ и България са стратегически партньори в сферата на сигурността"

В рамките на инициативата "Три морета" България пък работи активно със САЩ за засилване на киберсигурността и по-конкретно - 5G сигурността.

"Всички знаят за геополитическото и стратегическо място на нашата държава, нашата цел е България да стане, освен транспортьор на всички тези товари, да стане също и стратегическа точка на "флоуа" (потока, предаването) на дигитална информация", посочи още Пулев.

Макар и далеч една от друга намиращи се държави, България и САЩ постигат успехи в икономическото взаимодействие помежду си, отбеляза на свой ред Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията.

"Днес в света идва криза след криза. Но тези кризисни времена представляват и времена на възможности. И именно за да можем да оползотворим тези възможности, е важно да имаме партньори. В САЩ живеят стотици хиляди българи, има сериозен български бизнес там, а и американският бизнес тук е представен сериозно. САЩ са в топ 6 на чуждестранните инвеститори. Особено важно е да споменем едно число - 50% ръст на износа на български компании за САЩ за 2021 година", подчерта в изказването си той.

САЩ увеличават доставките на газ, помогат на Европа да премине през зимата

САЩ увеличават доставките на газ, помогат на Европа да премине през зимата

САЩ, Европа и други партньори по света работят за намаляване цените на енергията и производство на храни

Стоянов призова и бизнеса зад Океана да инвестира в България: "Защото може би именно българските таланти ще са тези, които ще допринесат за растежа ви във времената на криза".

Обърна се и към родните фирми: "Бъдете смели, възползвайте се от услугите, които българските търговски аташета и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия предлагат. Погледнете върху влизането на пазара в САЩ като реалност, а не като мечта."

"На първо място - поздравления за уникалния прогрес, който България отбеляза в сферата на енергетиката, в това число започването на работата на интерконектора с Гърция, участието в терминала за втечнен природен газ в Александруполис, връзката с тръбопровода ТАП (Трансадриатическия газопровод), всичко това, което направи България, за да създаде връзки с нейните съседи. И най-вече - това, което направи България за диверсифициране от руския газ, което е изключително важно от гледна точка на бруталната война на Русия в Украйна", акцентира на свой ред Джефри Пайът, помощник-държавен секретар по енергетиката на САЩ.

С какво Вашингтон желае да помогне на София, а и на Европа като цяло, в енергийната сфера - с прехода към зелена енергия и въглеродна неутралност, като в същото време е от базисно значение и сътрудничеството в ядрената сфера, подчерта той.

Енергийната сигурност на съюзниците в Европа е основен приоритет за САЩ

Енергийната сигурност на съюзниците в Европа е основен приоритет за САЩ

Блинкън за инцидентите със Северен поток: Лошо ще е, ако се установи атака