С поканата към президента на Украйна Володимир Зеленски правителството върна България на моралната карта на Европа. Това мнение изрази пред БНР бившият външен министър Соломон Паси.

По думите му Зеленски има излъчването на Махатма Ганди и Нелсън Мандела. Той е украинският Васил Левски. Това е човекът, който в момента освобождава своята държава, който е издигнал лозунга "Свобода или смърт", когото ние трябва да подкрепим, посочи Паси.

Зеленски се превърна в защитник на Европа, защото, ако не беше Украйна, друга щеше да е жертвата на Русия. Зеленски е защитник и обединител на Европа. Украйна е номер 1 в изключителния приоритетен лист на Европа. И докато не свърши тази война, за което ние полагаме усилия, тя трябва да остане първи приоритет за нас, допълни той.

Според него начинът да се съкрати войната е като се помага на Украйна. Той защити тезата, че Украйна трябва незабавно да стане член на НАТО. НАТО не трябва да поема ангажимент, че ще защитава окупираните от Русия територии като Крим. Те ще останат за известно време замразени конфликти. Така ще се избегне задействането на Член 5 от Вашингтонския договор, добави Соломон Паси.

По думите му е в интерес на България да бъде заобиколена от възможно повече държави, които да са присъединени в НАТО.

Абсолютният приоритет на България, който е лесно постижим, е страната ни да си придобие обратно суверенитет на московския анклав на българска територия, наречен лагер "Камчия". Това е шпионско-пропаганден център на Москва, която ни е нарекла неприятелска държава, достойнството на България не позволява това нещо да е тук, каза още той.

Украйна настоява за ясен ангажимент от НАТО

Украйна настоява за ясен ангажимент от НАТО

Берлин иска да избегне вариант Владимир Путин да тества член 5